Teckeligheden (9) : Middaguitje

Mijn twee teckeldames hebben ieder een andere behoefte aan beweging en vertier. De oudste – Nora – vindt het wel okee om ’s ochtends een lange wandeling te maken (NIET voor 9 uur, want uitslapen vindt ze ook belangrijk), maar de rest van de dag moet ik haar daarmee verder niet lastigvallen. Madam maakt zelf wel uit wanneer het weer tijd is om te gaan wandelen. En als het aan haar ligt is dat pas weer ’s avonds om een uur of acht, zeker als ze in de tuin in het zonnetje ligt.

Evi wil vaak na een paar uurtjes slapen de buurt wel weer laten weten dat ze wakker is. Ze gaat ’s middags altijd graag mee als ik een boodschap ga doen.

Evi navigeert wel

IMG_0052
Evi: altijd zin in een uitje.

Zodra ik zodanig gedrag vertoon, wat Evi interpreteert als een kansrijk voor een middaguitje, kijkt ze me vol verwachting met haar mooie oogjes aan. De kleinste aansporing is de bevestiging van haar hoop en ze trippelt met opgeheven staartje naar het halletje. Ik probeer nog even Nora te verleiden in beweging te komen, maar die blijft mijn vleierijen met haar ogen dicht in haar mandje of op de bank liggend negeren. Ze heeft genoeg gelopen vandaag. Het moet niet te gek worden.

Eenmaal aangelijnd stormt Evi vol enthousiasme naar buiten. We gaan LINKSAF beslist ze. Rechtaf doen we namelijk altijd al. Linksaf is de weg naar het spannende straatje waar zich een groep Kauwtjes in de bomen bevindt. En die gevederde vrienden laten nogal eens wat voor Evi vallen, zoals stukjes brood en walnoten. Ook blijkt het gemeentegroen op deze locatie een favoriete toiletbestemming van de buurtkatten te zijn, wiens ontlasting op warme belangstelling van mijn teckels kan rekenen. Evi is dan ook vastbesloten de perkjes aan een grondige inspectie te onderwerpen, totdat ze merkt dat ik dat niet echt een aantrekkelijk plan vind.

Meewinkelen

Evi vervolgt doelbewust haar weg, een meter of 5 voor me uit dravend. Hier rechts…., hier links…. en we komen  – volkomen toevallig en onverwacht – bij de voordeur van de Faunaland uit. De konijntjes en andere interessante knaagdieren negerend dribbelt ze in een streep naar de toonbank. Daar staat namelijk een aardige meneer of mevrouw die altijd een brokje voor haar in de aanslag heeft. Okee, okee, dan slaan we direct maar wat voorraad hapjes en speeltjes in voor de verwende nesten. Ik zoek wat uit en probeer tegelijkertijd Evi ervan te weerhouden de hapjes op de onderste planken alvast te proeven.

20150717_121253 De speeltjes zijn eerlijk gezegd bij de Faunaland veel te duur, omdat de sloopdames deze binnen een kwartier reduceren tot een hoopje lapjes en losse vulling. De Kongspeeltjes met touw erin gaan nog het langste mee en de flatino’s mogen ook in de tas. Daar zit namelijk geen vulling in, die onze huiskamer – met behulp van de teckeltandjes – altijd tot een sneeuwvlakte omtovert.

Net als Evi denkt gezellig weer met de buit naar terug naar huis te kunnen huppelen, beslis ik toch nog even naar de Marskramer, het postkantoor of de Bruna te gaan. Dat vindt ze GEEN goed idee. Andere winkels dan de Faunaland of de Boerenbond vindt ze eng. Heel eng. Het ruikt er raar en ze krijgt geen brokjes. Ze zakt daarom door de pootjes en begint te kermen en te zeuren. Ik probeer haar zo goed en zo kwaad als het kan te negeren, maar reken toch maar zo snel mogelijk af, voordat deze bange teckel besluit toch maar een plasje te laten lopen. Het is tenslotte een noodsituatie.

Eenmaal weer thuis wordt Nora door Evi begroet alsof ze elkaar zes weken niet gezien hebben. Nora laat het zich welgevallen en komt nieuwsgierig bekijken wat het uitje heeft opgeleverd. En omdat ze weet dat ‘thuiskomst’ synoniem is aan ‘brokje krijgen’

Disclaimer

Onlangs kwamen wij erachter dat de blijdschap van Evi voor het uitje alleen met de baas of het vrouwtje niet beklijft als het een wandeling in het bos betreft. Dan krijgt Evi heel snel in de gaten dat er iets niet klopt: waar is Nora?? waar is vrouwtje/baasje? Ze gaat in de remstand staan en doet geen stap meer. Alleen als het duidelijk wordt dat we dan toch maar terug gaan: dan loopt ze heeeeel hard weer terug naar huis.

Een gedachte over “Teckeligheden (9) : Middaguitje

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑