Bakkie troost

Bij ons thuis wordt louter koffie gedronken. We hebben wel thee in huis, maar dat is meer voor het bezoek bestemd en voor als een van ons ziek wordt. Alleen dan drinken we thee. De meest geliefde drank is dus koffie. Het bakkie troost maakte in de laatste decennia een ware evolutie mee in ons huishouden. Vroegah was filterkoffie goed genoeg. Nu is het kleine cupje van Clooney de norm. What else?

Gouwe ouwe

koffie spreukIn den beginne was er Douwe Egberts. En alleen deze koffie kwam er bij ons in. Niet dat ik zo’n fijnproever ben, maar Echtgenoot zweerde erbij. Deze koffiebrouwer had al een bijpassende machine bij mijn schoonmoeder staan, dus het duurde niet lang of ons prille huishouden mocht zich verheugen op eenzelfde exemplaar. In ruil voor zo´n 2 miljoen spaarpunten en bijbetaling van nog een substantieel bedrag. Bij mij thuis lag de lat niet zo hoog. Een plastic filter op een thermoskan werkte namelijk ook prima. Het filterkoffiezetapparaat beleefde onlangs haar herintrede in ons minihuishouden in de caravan. Ik drink het drapje dat daaruit druppelt liever niet.

De evolutie kwam pas echt in een stroomversnelling met de SENSEO. Jarenlang bevolkten diverse apparaten van het gelegenheidsduo Philips en Douwe Egberts onze keuken en na verloop van tijd onze kelder en zolder. Dit wonder der techniek ging namelijk vrij snel haperen. En de leut vonden wij  eerlijk gezegd na verloop van tijd niet meer te drinken. Alleen tijdens vakanties in Landalhuisjes van het luxe soort worden wij nog met deze apparaten geconfronteerd.

spreuk koffieIn de zoektocht naar lekkerdere koffie zochten wij toost in het peperdure cupjessysteem van Nespresso. Zo moet koffie dus smaken, zeiden wij tegen elkaar, de bijzonder hoge kostenpost op ons huishoudbudget negerende. Uit bezuinigingsoverwegingen probeerden wij nog een paar budgetconcurrenten van DE (l’OR) en de reguliere DE-cups, en de namaakcupjes van de Jumbo, Lidl en AH. Geen van alle kunnen ze de smaakcompetitie winnen. Inmiddels hebben we het derde apparaat van Nespresso in gebruik, want ook deze machines zijn niet gemaakt om een al te langdurige periode intensief te gebruiken. Het nadeel van Nespresso is dat het alleen in heel sjieke winkels met heel eng beleefd personeel te verkrijgen is. En op bestelling natuurlijk.

Als ik alleen thuis ben, dan drink ik Nescafe. Ja, die poederkoffie… Niet bij nadenken en naar binnen gieten, is dan de beste strategie. Het bespaart een hoop geld, denk ik dan maar.

Koffievoorzieningen onderweg

spreuk koffie2Als ik ’s ochtends al vroeg de deur uit moet, dan dringt vroeg of laat tijdens de reis de koffiebehoefte zich aan mij op. Wat te doen? Een thermosbeker met kopjes Nespresso vullen is een dure zaak. Dan maar ergens onderweg kopen?

Meestal kies ik op stations voor een cappucino. Dan kan je – op grote stations – op verschillende plekken terecht: de Kiosk van de NS, AH to go, Julia’s, Starbucks, de HEMA en de Broodzaak. De cappucino van de broodzaak, AH en de Kiosk zijn ongeveer even duur, maar niet zo heel lekker. Vaak is ie te slap en de beker had wat voller gemogen. En dan die bittere nasmaak….bleh. Julia’s is erg lekker, maar ook te duur. Die van Starbucks is heeeel duur (meer dan 3 euro) maar gelukkig niet te drinken.

Mijn absolute favoriet is helaas niet gemakkelijk verkrijgbaar: de cappucino van Lebkov. Het is niet de goedkoopste, maar is erg lekker en verjaagt met gemak het (maandag)ochtend-niet-goed-geslapen gevoel. In Den Haag zit op de Turfmarkt een zaak en in Rotterdam op de hoek van het groothandelsgebouw naast het station. Als ik vroeg ben, dan wip ik daar ff langs. Daar kan ik dan vervolgens de hele dag op teren. Ook koffie is een bijkomstigheid, maar wat kan het je dag maken of breken.

5 gedachten over “Bakkie troost

Voeg uw reactie toe

 1. Ik herinner me een lange dag in een rond het vriespunt-winderig Berlijn. We kochten toen koffie bij Starbucks, geloof ik. En potverdrie wat was dat heerlijk zeg 😉 Bijna net zo lekker als een bakje filterkoffie als we thuiskomen na een herfstige of winterse wandeling om het eiland hier 😉
  Hier de zelfde houding ten opzichte van thee. Oh ja, en de kinderen vinden het lekker. Ze zijn nog een beetje te jong om ze aan de koffie te krijgen…. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo’n koffiemomentje in Berlijn hebben wij ook gehad. En dat was heel toevallig ook bij de Starbucks. Die zijn daar ruim vertegenwoordigd. Wat wij daar zo heerlijk vonden, was de muffin een de diepe stoelen waar je in weg zakte.

  Like

 3. Hier in huis hebben we twee kampen. Ik drink eigenlijk alleen maar thee, ik vind koffie niet zo lekker en mijn man drinkt alleen maar koffie. Het gekke is dat ik koffie wel heerlijk vind ruiken. Wij hebben een Senseo in de keuken maar die is op het punt om het te begeven.

  Like

 4. Haha Ik moest wel even lachen om die Thee. ik zeg ook altijd Thee is voor zieke en bejaarden. Ik moet zeggen Thee vind ik wel altijd gezellig kijken met die leuke theedozen vol met verschillende soorten.Maar ook hier bij ons alleen maar koffie drinkers. En ook ik vond voordat de Senseo er was vaak alleen maar Douwe Egberts. De geur alleen al zoooo lekker.
  Nou ik zou zeggen proost dan maar vandaag met een Bakkie troost.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑