Treinreizen voor gevorderden

De afgelopen twee weken mocht ik mijn vaardigheden als treinreiziger weer eens toetsen aan de praktijk. Mij is opnieuw duidelijk geworden: je qui vive en zesde zintuig zijn onmisbaar voor een onbelemmerde en tijdige aankomst op de plaats van bestemming. Hierbij enkele tips voor (beginnende) treinreizigers.

Tip 1) Als je reist in een sprinter, zorg dat je een tweepersoons plaats hebt, want dan zit je niet op schoot bij de passagier tegenover je.

Tip 2) Indien je je reis aflegt in een lange-afstand-intercity, verzeker je ervan dat het treinstel waarin jij net hebt plaatsgenomen, ook daadwerkelijk naar de eindbestemming rijdt waar jij naartoe wilt. Vaak splitsen treinen zich bij voorbeeld in Amsterdam (als je naar Alkmaar wilt). Ook de trein naar Groningen/Leeuwarden haalt deze truc nog weleens uit. Als je daar te laat achterkomt, dan rest je niets dan een sprintje te maken helemaal naar voren. Dat is NIET relaxed.

Tip 3) Mocht je van plan zijn iets te eten of te drinken, ga dan – als je kan kiezen – niet in een oudere versie dubbeldekker zitten. Die hebben geen (klap)tafeltjes en ook geen prullenbakken.

Tip 4) Als je Bekende Nederlanders ziet die bezig zijn met een actie (zoals vandaag in mijn stoptrein) : WEGRENNEN!! Of je moet gek zijn op Heleen van Royen natuurlijk.

Tip 5) Ga in de nieuwe dubbeldekkerintercity’s nooit beneden aan het raam zitten: daar zit een hinderlijke soort drempel. Daar kan je alleen fatsoenlijk zitten, als je je voet daarop wilt zetten. Met een zware tas of klaptafeltje naar beneden is dat niet mogelijk en zit je scheef.

Tip 6) Er is een perron in Den Bosch waarop aangegeven staat waar de deuren van de binnenkomende treinen zich bevinden. Dat werkt vaak, maar even vaak ook niet. Vertrouw er maar niet te veel op.

Tip 7)  Uitchecken vereist ook een bepaald soort know how. Dat doe je niet zomaar. Zorg bijvoorbeeld dat je pinpas zich niet te dicht bij je OV-kaart in de buurt is: het paaltje schiet daarvan in de stress. Als je door een poortje moet: vertrouw er niet op dat het groene pijltje er lang blijft staan. Het kan zomaar ineens een rood kruisje verschijnen, net voor het moment supreme. Dat kan ook ineens bij een hele reeks poortjes gebeuren waar mensen proberen uit te checken. Dan vinden de poortjes dat je ergens anders heen moet. Roltrappen hebben ook een eigen intelligentie gekregen. Als er niemand naar boven gaat, dan verandert de trap ineens van richting. Of andersom. En dan moet je – als je aan het verkeerde eind staat – alsnog  de gewone trap nemen.

Tip 8) Nog even voor de busreizigers: ga er niet klakkeloos van uit dat het schermpje dat keurig aangeeft welke halte de bus gaat aandoen, synchroon loopt met de route die de bus op dat moment aflegt. Je mist je halte, en je moet teruglopen. Dat heb ik deze week nog bijgeleerd.

2 gedachten over “Treinreizen voor gevorderden

Voeg uw reactie toe

  1. Ik vind dit superpraktische tips! Wat een originele invalshoek voor een post. Mijn man reist elke dag met de trein naar Amsterdam en ik zal hem eens vragen wat hij er allemaal in herkent : )

    Ik zal je tips in ieder geval goed onthouden.

    Like

  2. Ik reis regelmatig met de trein en inderdaad je komt de meest vreemde situaties tegen. Met deze tips kun je in ieder geval goed voorbereid de trein in.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑