Boeken: papier en/of digitaal?

Onlangs las ik een boek over boeken en lezen (Het boek en het badwater van Lisa Kuitert). Het was een pleidooi voor de waarde van het boek. Het papieren boek wel te verstaan. Werkende bij een bibliotheek, die onlangs de transitie beleefde naar een (bijna) complete digitale collectie, was ik wel geinteresseerd in dit onderwerp. Ik vroeg mij dan ook af: wat betekenen boeken voor mij? En lees ik liever van papier of is digitaal ook prima te doen? In den beginne was de keuze er niet: je had boeken. En in ons geval: veel boeken.

Boeken van plafond tot vloerbedekking

Normale mensen hebben behang. Mijn jeugd kenmerkt zich echter door het uitzicht op boeken. Heel veel boeken. De woonkamer in mijn ouderlijk huis werd opgesierd door een wandbedekkende opstelling van boekenplanken. De planken zelf werden op hun plek gehouden door palen die tussen het plafond en de vloer waren vastgeklemd. Lastig bijkomstigheidje was dat bij iedere verhuizing de palen weer passend gemaakt moesten worden, door er stukken af te zagen of weer blokjes onder te plaatsen (wij verhuisden nogal vaak…)

Het bloed druipt van de planken af

Het boekenbehang was het bezit van mijn vader. Hij las van alles en nog wat, maar zijn liefde betrof vooral Science Fiction, Fantasy en Horror. “Het bloed druipt hier van de planken af”, was een veel gehoorde uitspraak. Menig huisdier kon zich dan ook verheugen op een naam, waar Tolkien het auteursrecht op had. Zo trokken diverse hamsters, genaamd Gollum aan ons voorbij en poezen met namen als Bilbo en Frodo. Ik herinner mij nog een Gandalf en onze siamees mocht zich verheugen op de welklinkende naam “Sir Arthur Gordon Pym” (Edgar Allan Poe). Daarnaast bevatte zijn collectie een verzameling Nederlandse literatuur.

Mijn eerste boeken

Ook mijn moeder hield van lezen. Zij las haar eigen boeken en ze heeft mij en mijn broertje vertrouwd gemaakt met het lezen door ons heel veel voor te lezen toen wij klein waren. Haar vertolking van “Kruimeltje” was weergaloos. Daarnaast zijn mij de Reusachtige Reuzenverhalen bijgebleven, Heksen en zo, de sterbuikfnuik (dr Seuss) en het verhalenboek “De Toverlantaarn”, met onder andere de avonturen van “Broer Konijn”.

Uiteraard waren mijn broer en ik vroege lezers. De bibliotheek was voor mij geen onbekend terrein. Toch ben ik niet zo’n heel fanatieke lezer. Zeker nu ik weer een baan heb, lukt het me niet om meer te lezen dan een of twee boeken per maand. Ongeveer eenderde van de boeken die in de kasten staan (en in dozen zijn opgeslagen), heb ik zelfs nooit gelezen. Enkele boeken zijn nog steeds favoriet. Om “de vlieger” van Maarten ’t Hart en “Mijnheer Foppe en het gedoe” van Wim de Bie heb ik erg moeten lachen. Ook de serie “Het Bureau” van Vosuil behoort tot mijn favorieten.

literaire-juweeltjes
Literaire juweeltjes

Dus het lezen is niet mijn allergrootste hobby, maar het verzamelen van bepaalde boeken wel. Zo gaat er geen boekenweek aan mij voorbij voordat ik het boekenweekgeschenk aan mijn collectie heb toegevoegd. Ook de serie van 20 standaardwerken uit de Nederlandse literatuur die het AD jaren terug opnieuw uitgaf, waren wel aan mij besteed. Ook de literaire juweeltjes van de Bruna zijn een grote verleiding voor mij. Ik heb inmiddels een grote stapel aangelegd.

Echtgenoot en ik delen onze liefde voor naslagwerken. Hij bezit een grote collectie boeken over de Tweede Wereldoorlog en alle gereedschappen, kleding en voertuigen die daarbij werden gebruikt. Over diverse huishoudelijke of recreatieve bezigheden is bij ons ruim voldoende documentatie te vinden. Zo verzamelen wij al enkele decennia tuinboeken, kookboeken, bakboeken, natuurgidsen, reisgidsen (vooral die van capitool zijn mooi) en een verdwaald klusboek. Zie hier ons interieurprobleem in een notendop.

Het digitale boekentijdperk

De komst van de e-reader (en tablet) is een zegen voor onze al maar uitdijende boekeninboedel. Dubbele rijen boeken hebben we inmiddels afgeschaft: de boeken die geen ereplek in de kasten in de woonkamer krijgen, die staan boven of zijn verbannen naar dozen. Graag zou ik wel weer een gelijksoortig behang aanleggen als mijn vader, maar dat komt misschien nog een keer.

Voor nu vind ik het een vooruitgang dat ik boeken digitaal op mijn reader kan zetten. Ik heb een kobo, met ingebouwde verlichting, die heerlijk leest. En ik kan heeeeel veeeel boeken meenemen in de trein, zonder dat ik me een breuk til. Kobo heeft als voordeel dat  je je account, waar de boeken inzitten, ook kan benaderen met een ander apparaat zoals een tablet of telefoon.

Maar: boeken die ik ECHT wil hebben, of die gewoon leuk of mooi zijn, die schaf ik nog steeds aan als fysiek exemplaar. Het digitale boek vervangt voor mij op dit moment het papieren exemplaar, maar wel met concessies: je weet niet waar je gebleven bent, als het e-book besluit een eigen leven te gaan leiden en je naar een willekeurige pagina terugsychoniseert. Bovendien is het een nadeel dat je niet zien (en voelen!) hoe lang je nog moet lezen voordat je het boek uit hebt.

Om te studeren maakt papier of digitaal mij niet uit: ik kan zowel aantekeningen maken in epubs, pdf’s als in gewone boeken. Ja, ik hanteer de markeerstift ook in boeken (voor sommige mensen is dat not done…). En ik doe het al heel lang, getuige de gegeselde inhoud van het prehistorische, maar het o zo vermakelijke boek der boeken: “Bibliotheek en Documentatie: handboek ter dienste van de opleidingen”.

Dus, om antwoord te geven op de vraag: boeken: wat heb je eraan? Boeken stonden en staan centraal in mijn leven. Ik ben niet voor niets bibliothecaresse geworden. Ik voel me erg thuis temidden van boeken: thuis en in de bibliotheek. Maar ik kan ook heel goed de digitale variant waarderen. Ik werk nu niet voor niets in een digitale bibliotheek. Of de e-books en aanverwante verschijningsvormen het papieren boek moeten of zullen vervangen: daar heb ik mijn twijfels bij. De tijd zal het leren. Ik vraag me af of ik over enkele decennia nog steeds de digitale boeken koester zoals de papieren exemplaren uit mijn kindertijd, die ik nog gewoon uit de kast kan halen.

Hieronder een slideshow van de boeken die mij dierbaar zijn.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een gedachte over “Boeken: papier en/of digitaal?

Voeg uw reactie toe

  1. Ik ben dol op boeken. Vroeger heb ik mijn dochter heel veel voorgelezen, daar genoot ik net zoveel van als zij. Inmiddels hebben we hier in huis een ereader en een ipad waar ook boeken op staan. Reuze handig voor als je op reis gaat maar het papieren boek vind ik nog steeds het fijnste.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑