Tips voor je eigen nieuwsvoorziening

Er was eens een tijd dat ik elke werkdag alle Nederlandse kranten doornam. Op papier. Voor een knipselkrant. Echt aan lezen kwam ik toen niet toe, want het nieuws moest allemaal snel worden geselecteerd.

Een nieuwsjunkie ben ik niet van geworden, maar ik wil – nu in het post-knipselkrant- en digitale tijdperk – wel graag op de hoogte zijn van wat er in de wereld in het algemeen en in Nederland in het bijzonder gebeurt. Hoe pak ik dat aan?

Ik heb een abonnement op de digitale versies van de volkskrant en op het brabants dagblad. Op werkdagen lukt het me echter niet deze te lezen: de telefoon is te klein en de iPad heeft geen wifi. Van te voren downloaden dan? Ja, dat kan natuurlijk, maar dat is een slimmigheidje waar mijn ochtendbrein vaak  nog niet aan toe is voor 7 uur. En vaak heb ik mijn iPad niet eens bij me. Dus is er een sneller en makkelijkere manier nodig om het belangrijkste nieuws te lezen. In dit stuk geef ik vijf apps en/of attenderingsmails die ik hiervoor gebruik. Dan weet ik vaak genoeg.

1. NRCQ
Het eerste mailtje dat ik ’s ochtends krijg is die van NRCQ. Hierin staat vermeld “wat je moet weten vandaag”. Wat gaat er gebeuren in Nederland en daarbuiten en wat gebeurde er terwijl je sliep aan de andere kant van de wereld. Het accent ligt op het bedrijfsleven en de werkende mens. Als je ongelimiteerd artikelen wilt lezen kost je dat vijf euro in de maand. Hier kan je je voor de gratis nieuwsbrief aanmelden.

2. Blendle
Deze digitale krantenbak is al een favoriet van mij sinds hij bestaat. Je hebt de toegang tot bijna alle Nederlandse kranten en veel tijdschriften. Er komen steeds meer titels bij. En het mooie is: ze sturen je gratis een mail met de beste of opmerkelijkste artikelen uit de kranten. Je kan zelfs alerts instellen, als je bijvoorbeeld alleen getipt wilt worden over artikelen over een bepaald onderwerp.

nimbus-imageHet is wel betaalde content: dus als je een artikel helemaal wilt lezen, dan ben je een (heel klein) bedrag kwijt. Ik heb in mijn account vastgelegd dat als het tegoed onder een tientje komt, ze dit automatisch bijvullen van mijn paypalrekening.

De mail komt wel altijd net ietsje te laat: ik ben dan meestal al op mijn werk.

3. Twitter
De derde mogelijkheid om snel op de hoogte te zijn van het nieuws is twitter. Gewoon de lokale omroep, het lokale nieuwsblad, landelijke kranten, de NOS en enkele twitteraccounts volgen die informatie delen over je vakgebied of je interesses en je bent klaar. Een aantal jaren geleden deed ik dit met RSS-feeds. Die heb ik nog wel, maar ik merk dat ik het handiger vind als alles bij elkaar in een makkelijk door te scrollen rijtje staat. Ik volg nu 226 twitteraars. Eigenlijk veel te veel, maar ik vind het zo moeilijk om te schrappen. Benieuwd wie en wat ik volg? Kijk hier.

4. Facebook
Eigenlijk werkt dit voor mij hetzelfde als twitter. Ook op facebook volg ik, naast de posts van mijn vrienden en de talloze teckelberichten, de grote kranten en lokale nieuwssites.

5. NOS.nl of NU.nl
Deze komen bij mij als laatste aan bod. Bijna nooit heb ik hier nog interesse voor, behalve als de trein lang ergens in een weiland stil staat ofzo. Deze sites volg ik ook op twitter, dus meestal heb ik het daar wel gezien. Echtgenoot is nog steeds een groot liefhebber van teletekst. Dat heb ik wel op mijn telefoon staan, maar daar kijk ik echt nooit naar.

Uitgestelde nieuwsconsumptie
Niet alle interessante stukken kan je direct lezen. Daarvoor bestaat de fijne app Pocket, die je ook op de computer kan gebruiken. Vanuit sociale media en ook vanaf de meeste websites is het mogelijk om artikelen op te slaan in deze app om later te lezen. Dat kan door een ‘save to pocket’-extensie in je browser te installeren. Als pocket op je telefoon of tablet staat, dan krijg je vanzelf de mogelijkheid om het artikel op te slaan in pocket onder de knop ‘delen’.nimbus-image (1)

2 gedachten over “Tips voor je eigen nieuwsvoorziening

Voeg uw reactie toe

  1. Wat een handig overzicht! Ik krijg tegenwoordig de Gelderlander van mijn buren al zij hem uit hebben. Zo blijf ik op de hoogte van het nieuws. En ik luister naar Classic Fm en daar komt elk uur het nieuws voorbij : )

    Like

  2. Bendle kende ik nog niet, dat ga ik straks onderzoeken. Verder gebruik NU.nl en de NOS app.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑