Seizoensgebonden tijdsbeleving

Er breken enkele verwarrende dagen aan in ons huishouden: de klok moet worden verzet. Maar welke kant op ook alweer? Hier een ezelsbruggenlijstje. Naast de verwarring vind ik zomertijd een behoorlijk vervelend fenomeen en absoluut niet nodig.
Ten eerste wordt me een uur afgepakt en ten tweede heb ik er geen behoefte aan om langer buiten te zitten (eind maart is dat niet echt comfortabel) of elektriciteit te besparen. Want dat was het oorspronkelijke doel van deze nutteloze exercitie. Bovendien bepaal ik zelf wel hoe ik elektriciteit bespaar. Hieronder een filmpje waarom de zomertijd is uitgevonden.

Maar goed, morgen is het weer zover: we krijgen ons in maart afgepakte uur weer terug. De klok wordt terug gezet naar de oorspronkelijke standaardtijd die we in onze tijdszone gebruiken. Het is een heerlijk gevoel eens een dag alle tijd te hebben: “ach, is het nog zo vroeg?”

Ik ben redelijk snel gewend aan de wintertijd. Wel schiet het nog een week regelmatig door mijn hoofd hoe laat het eigenlijk echt is, in tegenstelling tot wat de klok aangeeft. En het is even fijn dat het ’s ochtends eventjes wat eerder licht blijkt te zijn. Die vreugde is echter van korte duur, zo in de aanloop naar de donkere decembermaand.

Het hebben van huisdieren, die natuurlijk helemaal geen boodschap hebben aan enige tijd en alleen merken wanneer het licht wordt, is in de overgang naar wintertijd iets minder geslaagd. De vogels laten een uur eerder van zich horen. Je zou verwachten dat de teckeldames zich ’s ochtends ook eerder melden bij hun voerbak, maar dat valt reuze mee. Daar zijn ze op dat tijdstip gewoon veel te lui voor. Ze lijken op hun baasjes: hoe langer ze in hun warme mandje (of in ons bed) kunnen blijfen ruften, hoe liever.

Enfin, wintertijd dus. Ik ga volgende week, waarin ik minstens twee dagen toch al een half uur eerder moet opstaan, eens heerlijk genieten van het extra uurtje licht in de ochtend. Niet helemaal waar dit alles eigenlijk voor bedoeld was….

CSEpCJrXIAAFxA9

2 gedachten over “Seizoensgebonden tijdsbeleving

Voeg uw reactie toe

  1. Mijn bioritme moet altijd een paar dagen wennen aan het wisselen van zomertijd naar wintertijd. Ik wil dan ook elke keer weten hoe laat het nou werkelijk is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑