Catawiki

Vorige maand begon het: bijna dagelijks belde de bezorger van postNL aan met een doos voor Echtgenoot. Webshoppen is mij geen onbekend fenomeen, dus ik nam aan dat ik eens een keer niet de enige was die een deel van het huishoudbudget in de digitale winkelstraat spendeerde. Totdat de inhoud van de dozen zich aan mij openbaarde: relekwien uit het DDR-tijdperk in de vorm van pakken en vlaggen. Door manlief op de kop getikt via Catawiki.

Even een korte introductie:

“Anders dan Marktplaats en eBay bepalen veilingmeesters in dienst van Catawiki of objecten worden aangeboden. Dat doen ze online, op afstand, aan de hand van foto’s, beschrijvingen en documenten die aantonen dat de items bonafide zijn. Sinds 2011, toen Catawiki veilingen begon te organiseren, zijn 31 miljoen objecten verkocht.” Bron: Volkskrant, 30 juli 2015

Een online veilig dus, met inderdaad de meest merkwaardige “objecten”. Omdat ik op zoek ben naar een bijzondere klok, liefst een school- of keukenklok met een soort van bimbam erin, bestemd voor de enige nog lege plek aan de muur in de woonkamer, bekijk ik vooral de klokkenveilingen. Ook de art deco-veilig bevat vaak leuke meubels, kunstvoorwerpen e.d.

Curiosa

Maar de allergeinigste veilig op catawiki is de zg. curiosaveiling. Daar worden dingen geveild, waarvan ik het bestaan niet kon vermoeden en ook niet dacht dat er echt mensen zijn die er geld voor over zouden hebben.

Een kleine greep uit het aanbod van Catawiki:

De objecten worden een aantal dagen voordat de veiling afloopt gepubliceerd. De eerste dagen gaat de prijs niet zo snel omhoog. Vaak blijft het bedrag rond enkele tientjes hangen. Maar zodra deadline van de veiling nadert, dan schiet de prijs omhoog, omdat dan wel ineens geboden wordt. Een tactiek is om net in de laatste minuut nog een bod te doen. Als een medebieder echter een automatisch bod ingesteld heeft dat hoger ligt dan jouw bod, dan vis je alsnog achter het net. Een automatisch bod houdt in dat je steeds een beetje meer biedt dan je concurrenten, tot een door jouw ingesteld maximumbedrag.

Objecten waarnaar je interesse uitgaat kan je markeren als favoriet met het hartje om ze makkelijk in de gaten te houden. Catawiki heeft ook een app voor ios en android, wat het nog verleidelijker maakt om regelmatig te bekijken wat er in de aanbieding is.

Ook leuk zijn de themaveilingen. Voor de inhoud van de zolder van Henk Westbroek zijn we inmiddels te laat (die is vorige week geveild) maar op de spullen van gastveilingmeester Arnon Grunberg kan je nog bieden.

Catawiki is vooral interessant voor mensen die graag marktplaats en ebay afstropen en ook een rommelmarkt niet voorbij kunnen lopen zonder de kraampjes uit te kammen. Voordeel van dit deze veilingen is dat de echtheid van de spullen is gegarandeerd. Natuurlijk heb je geen garantie op een koopje. Echtgenoot stuitte na enig speurwerk op identieke spullen die elders op internet voor een lagere prijs werden aangeboden.

2 gedachten over “Catawiki

Voeg uw reactie toe

  1. Ik heb wel eens van Catawiki gehoord maar moet eerlijk bekennen dat ik niet precies wist wat het was. Ben dol op rommelmarkten en kringloopwinkels. Ga beslist even onderzoeken of Catawiki iets voor mij is. Bedankt voor de tip.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑