Een visuele uitdaging, van dichtbij bekeken

Een mailtje op mijn telefoon, een recept van HelloFresh (staat er nu 1tl of 1el?), wimpers die voorzien moeten worden van mascara, oorbellen die op de goede plek door mijn oorlellen moeten, het eten op mijn bord: het blijft een vage bedoening. Zonder leesbril.

Mijn gezichtsvermogen in de verte is als die van een havik, maar dichtbij zie ik alles wazig. Sinds een jaar of vijf heb ik altijd een leesbril bij de hand (idealiter, want ook die raak ik steeds kwijt). Ik begon met +1. Daar kon ik nog wel mee smokkelen. Nu heb ik een bril nodig met +2-glazen. Allemaal niet wereldschokkend, zeker niet in vergelijking met het zicht waarmee Echtgenoot zich moet redden (-13), maar bij tijd en wijle wel bijzonder lastig. Zoals op het werk.

Bifocale bril

Het voeren van een gesprek waarbij ik ook moet schrijven of lezen is een visuele uitdaging. Ik moet kiezen: of ik zie niet wat ik opschrijf of ik zie de gezichtsuitdrukking van mijn tafelgenoot niet scherp (soms is het handig dat wel goed waar te nemen). Gevolg is dat ik mijn bril steeds aan het op- en afzetten ben.

Daarom probeerde ik vorig jaar een bifocale bril. Dat was niet zo’n succes. Alles in mijn blikveld golfde me tegemoet. Ook kon ik er eigenlijk niet goed mee lezen: ik had het gevoel dat ik maar een heeeel klein gedeelte had waardoor ik moest kijken om de letters te kunnen onderscheiden. De bifocale bril ligt in zijn kokertje uit te rusten.

Magnetische bril

magneetbril
Foto afkomstig van clicmagneetbril.nl

Door de jaren heen probeerde ik verschillende leesbrillen uit. Mijn collectie groeide en groeide; vooral omdat ze zo goedkoop zijn en omdat ik het heel lastig vind om te beoordelen of een bril me nu staat of niet.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik ook een leesbrilvariant tegen die je bij de neusbrug uit elkaar kan trekken: de magnetische bril. Dit is een variant die ik intrigerend vind, maar nog niet heb uitgeprobeerd. Ik denk dat ik in de knoei kom met mijn haar, als er zo’n ding om mijn nek zit.

Badkameroplossing

spiegel
Foto afkomstig van Bol.com

De volgende stap naar beter zicht op kritieke kijkmomenten is de 5x vergrotende make-upspiegel in de badkamer. Na een onderzoek naar de verkrijgbare en betaalbare modellen, koos ik voor een exemplaar met een magneet op een zuignap, die aan de muur of spiegel kan bevestigen. De spiegel klik je aan de magneet. Je kan hem verschillende kanten opdraaien en ook weer loshalen. Met de ervaring van de tomtomzuignap in het achterhoofd, ben ik benieuwd hoe lang hij blijft hangen…

(Web)winkels

Nu zou je denken dat de markt van de leesbrillen een hele grote is. Veel 45-plussers hebben er een nodig tenslotte. Het kan aan mij liggen, maar ik kan weinig winkels vinden die een behoorlijke collectie leesbrillen hebben. Die van het Kruidvat, de HEMA en de Jumbo/AH zijn acceptabel en goedkoop, maar zijn het net niet.

Dan maar eens op internet rondgekeken. De volgende webshops met leesbrillen vond ik de moeite waard:

Een overzicht van leuke brillen (ook koorden, hangers en kokers) uit verschillende webshops is te bekijken op mijn brillenbord op Pinterest. Weten jullie nog adresjes voor leuke leesbrillen?

Een gedachte over “Een visuele uitdaging, van dichtbij bekeken

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑