De kaart met een baard

Sinds de uitvinding van email is het versturen van een berichtje snel en efficiënt geworden. Facebook maakt het gemakkelijk om iemand te feliciteren of fijne feestdagen te wensen zonder dat er pen en papier aan te pas komt. Gemak dient de mens en ook ik maak er regelmatig gebruik van. Maar ik mis de gewone kaarten wel. Ik krijg ze steeds minder.

SnailMail

Ik sta niet alleen in mijn verlangen naar gewone kaartjes via de post: snail mail (langzame post). Hele volksstammen (vooral vrouwen, dat wel) houden zich bezig met het versturen van opgeleukte knutselkaartjes. Dat hoeft voor mij nou ook weer niet, maar het idee van elkaar kaartjes sturen spreekt me wel aan.

logo-bday-470x62Toen kwam ik het verschijnsel Postcrossing tegen. Het idee deed ik op via een ander blog: ansichtkaarten versturen en ontvangen van lukrake mensen in het buitenland (en soms ook uit Nederland). Hoe gaat dat in zijn werk?

Registreren op de website

Eerst moet je een account aanmaken op postcrossing.com. Daar geef je aan wie je bent en – als je dat wilt – welke soort kaarten je wilt ontvangen. Het lijkt mij bijvoorbeeld leuk om zg. mapkaarten te ontvangen (ansichtkaarten met plattegronden), teckelkaarten natuurlijk, art nouveau of gebouwen en landschappen van het land van de zender.

Voordat je je kan verheugen op een volle brievenbus met exotische schrijverij, moet je eerst zelf 5 kaarten versturen. En die moeten ook nog aankomen. Sommige bestemmingen liggen duizenden kilometers verderop, dus geduld is hier het toverwoord (bestemming Rusland en bestemming China duren erg lang). Ik stuurde inmiddels kaarten naar Taiwan, China, Duitsland, Frankrijk, Finland, Japan, Rusland, Amerika, Engeland en Kroatie. En ook een paar gewoon naar de andere kant van Nederland.

De reis van de kaart

Op de site van postcrScreenshot 2015-07-28 at 15.10.49ossing wordt precies bijgehouden waar je kaarten naartoe zijn gegaan en waar vandaan je kaarten hebt ontvangen. Je moet dan ook wel een kaart registreren als je die ontvangt. Zodra een kaart die je hebt verzonden, wordt geregistreerd, dan mag je weer een nieuw adres opvragen om een nieuwe kaart te sturen. De ontvangen en verstuurde kaarten van de afgelopen maand staan netjes op een plattegrond. Rood is verstuurd en blauw is ontvangen.

Benodigde hardware

Het vinden van echte ouderwetse ansichtkaaren viel nog niet mee, hier in the city of Rijen. Alleen bij de HEMA hebben ze leuke kaarten. Ik stuurde bijvoorbeeld deze:

NL-3054942 NL-3054950 NL-3054951

Gebleken is dat men in Taiwan de HEMA-kaart wel kan waarderen. Je kan de zender per mail bedanken, en ik kreeg een enthousiaste reactie terug.

Ik ben inmiddels verslaafd geraakt aan het afstruinen van webshops die ansichtkaarten verkopen. Dat blijken er best wel een aantal te zijn, tot mijn verbazing:

Op de deurmat

Mijn geduldig wachten werd beloond. De kaarten druppelden de afgelopen weken wel binnen, maar vandaag kreeg ik er 6 tegelijk! Het is heel leuk om ansichtkaarten uit alle hoeken van de wereld te ontvangen. Bijna alle kaarten waren voorzien van uitgebreide verhalen op de achterkant en aparte postzegels.

Ik ontving de afgelopen maand deze kaarten uit de volgende landen:

ec67b57da77ca81c8c0c8b25c43ce45a
Duitsland
148eaf316a564891d5ec73b5ed9b5d79
USA
BY-1676814
Rusland
SE-87511
Zweden
US-3500936
USA
FR-553249
Frankrijk
HK-355850
HongKong
BG-63889
Bulgarije
DE-4380228
Duitsland
BY-1668235
Rusland
c460fa37e1e6671b00fcaec3d028fca0
Bulgarije
80c2a163d60acab38855a5278970f53c
Rusland
NL-3070047
Nederland

Volgende maand volgt weer een update van ontvangen kaarten met baarden.

Een gedachte over “De kaart met een baard

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑