De weg naar werk

Een betaalde baan:  wat is het praktisch als je er een hebt. Dat heb ik het afgelopen jaar wel geleerd. Na 23 jaar in meer of mindere mate fulltime gewerkt te hebben, werd ik ruim een jaar geleden werkloos. Gelukkig vond ik na een paar maanden voor 16 uur een klus op payrollbasis. Daardoor had ik nog iets nuttigs te doen behalve het huishouden en leerde ik er ook nog iets bij. Na anderhalf jaar vond ik gelukkig weer een echte baan. Hier is heel wat aan vooraf gegaan. 

Sollicitatieplicht

In de tussentijd ontving ik voor de overige uren een WW-uitkering. Dat betekende dat ik sollicitatieplicht had. Niet zo raar natuurlijk. Ik verstuurde in de periode dat ik werk zocht ruim 60 brieven. Ik ben informatiespecialist en de banen in mijn branche (gemeenten, overheid, bedrijfsbibliotheken) liggen helaas niet echt voor het oprapen. Daarom solliciteerde ik uiteraard breder: communicatiemedewerker, contentmanager, webredacteur, griffiemedewerker, managementassistente, receptioniste en documentbeheerder waren functies waarop ik reageerde.De weg naar werk

Dat werkgevers het op dit moment voor het uitkiezen hebben, was aan de vacatureteksten te merken. Er wordt heel veel van je geëist. Als je niet precies de juiste papieren en ervaring hebt, lig je er met 300 concurrenten al snel uit. De tekst van vacatures waren ook niet altijd een prettige leeservaring. Vooral het taalgebruik die recruiters in de communicatiebranche bezigen, zorgde er herhaaldelijk voor dat mijn wenkbrauwen omhoog schoten en mijn tenen kromden. Enkele voorbeelden:

“Ben jij die enthousiaste nieuwe collega die verbanden ziet, in oplossingen denkt, structuur kan aanbrengen, met verschillende doelgroepen kan communiceren, en een teamplayer is?”

“Ook zoeken we voor deze functie echt iemand die zijn sporen heeft verdiend als professioneel journalist of redacteur bij een redactie. Dus blijf vooral die dagelijkse blog over je cavia schrijven, maar dat is niet de ervaring die wij zoeken.”

“Gevraagd: creatieve spin in het webredacteur”

“wij zoeken een proactieve teamspeler met groot zelfstartend vermogen”

 “We laten je vrij in de vorm waarin jij je motivatie wil aangeven”

De Speld schreef er ook een hilarisch stukje over: “Honderden leuke, gedreven teamplayers met hands-on-mentaliteit op straat : proactieve duizendpoten op zoek naar nieuwe werkgever.”

Naast het doorworstelen van alle vacatures en het wekelijks breken van het hoofd over een zoveelste originele motivatiebrief, moet je je dan ook nog niet laten ontmoedigen door dit soort berichten:

Vrijwilligerswerk

Om mij toch nuttig te kunnen maken stortte ik mij in het vrijwilligerswerk. Ik werd actief als medewerker van de webstek van Theek5. Daarnaast organiseer ik de collecte voor de Brandwondenstichting en ik heb een leuke vrijwillige functie als contentmanager voor het Vrijwilligers Informatiepunt in mijn gemeente. De laatste maanden amuseerde ik mij uitstekend, zo zonder betaalde baan. En ik genoot natuurlijk tussen de bedrijven door van mijn teckeltjes. Maar het feit dat de geldstroom vanuit de overheid een keer zou opdrogen, hing natuurlijk wel als een donkere wolk boven mijn hoofd.

De kans!

Meerdere kansen hebben zich het afgelopen 1,5 jaar voorgedaan, maar telkens lukte het op het laatste moment toch niet. Ook het laatste gesprek liep – hoewel ik er een goed gevoel over had – op niets uit. Totdat ik door die laatste organisatie na een aantal weken ineens weer werd gebeld: of ik nog een keer op gesprek wilde komen. Natuurlijk wilde ik dat, want ik was erg teleurgesteld dat ik weer was afgewezen. En ja hoor: eindelijk had ik het geluk aan mijn zijde: al tijdens de reis terug naar huis hoorde ik dat ik was aangenomen.

Reactie van het UWV

Screenshot 2015-07-16 at 14.11.51 - EditedNu zou je denken dat ik van deze uitkeringsinstantie de hartelijke felicitaties in ontvangst kon nemen. Weer een kansloze 45-plusser in een wegkwijnende sector aan het werk. Maar nee. Het volgende schrijven plofte op mijn deurmat.

“….u heeft aangegeven dat u vanaf 17 augustus 2015 gaat werken. U bent op dat moment langer dan 52 weken onafgebroken werkloos geweest. Dat betekent dat wij een deel van uw inkomsten van uw WW-uitkering moeten aftrekken”

Ze zijn digitaal goed bezig, met hun werk.nl, maar de papieren correspondentie blinkt uit in onduidelijkheid. Een telefoontje naar het UWV verschaft in plaats van de broodnodige verklaring, nog meer verwarring. Het zit namelijk zo: zij willen mij belonen! En het cadeau is: ze gaan niet direct alle inkomsten van mijn uitkering aftrekken!! Aha. Natuurlijk. Even buiten beschouwing latende dat ze zelf gecommuniceerd hebben dat ik met een contract voor 28 uur helemaal geen recht meer heb op een WW-uitkering. Ach, detail.

En wat heb ik nu geleerd?

Dat de beste stuurlui aan wal staan natuurlijk. De adviezen die ik kreeg, en die ik hierbij aanvul voor anderen die de jungle van werving en selectie door moeten:

“Je komt niet meer aan werk door op vacatures te solliciteren met een ouderwetse brief en CV. Je moet audiovisueel en interactief zijn. Zonder eigen CV-website en promotiefilm val je niet meer op in de virtuele stapel brieven” (op AtMonday staan een heleboel kandidaten met een filmpje)

“Ontdek jou niche. Als je die helder hebt, doe je je pitch bij een bedrijf waar je graag wilt werken. Wil je bij een gemeente werken in de communicatie? Kijk bij gemeentes hoe ze bijvoorbeeld op sociale media communiceren, en benader deze met voorstellen hoe jij denkt dat het beter kan.” (ze zien me aankomen)

“netwerken, netwerken, netwerken”

“solliciteren via sociale media, zoals twitter, facebook en linkedin is niet meer weg te denken. Hierop staan veel vacatures en je kan ook direct reageren”

“gebruik een RSS-reader, zoals feedly, om alle vacaturesites in de gaten te houden. Stel een zoekvraag in op algemene vacaturesites en meld je aan op vacaturesites die banen aanbieden in  jouw vak en laat de vacatures maar binnenstromen”

Er zijn tot slot een paar nuttige websites, waarop een heleboel adviezen en tips staan over een goed CV, hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, een gesprek voert, een assessment voorbereidt enz. enz.

Ik ben in ieder geval heel blij dat ik – hopelijk voor langere tijd – van het solliciteren af ben. Vrije tijd is leuk, maar het kan ook te veel worden.

5 gedachten over “De weg naar werk

Voeg uw reactie toe

 1. Hallo Eline,

  Een baan ! Wat ’n goed nieuws, ik ben blij voor je Eline en wens je alle succes.

  Hopelijk vind je zo nu en dan nog wel de tijd om zo’n heerlijk stukje te schrijven op “Overige Bijkomstigheden”, ik geniet van je geestige verhalen.

  Fijne zomermaanden en veel geluk in je nieuwe baan, groetjes, Jeanette (de Witt)

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Geliked door 1 persoon

 2. Van harte gefeliciteerd. Ik herken je verhaal, het lijkt erg op dat van mij, hoewel ik nog net geen 45 ben.
  Ik wens je veel werkplezier!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑