Zomer: kriebelige beestjes

Veel mensen kijken uit naar de zomermaanden. Het is – als het meezit – lekker warm buiten en het is vakantie. Het feit dat het dorp, de winkels en het openbaar vervoer aanzienlijk minder dichtbevolkt zijn, is zeker aangenaam te noemen. Maar de warmte – zeker als die de vorm aanneemt van een hittegolf – kan me gestolen worden. Er is ook nog een ander fenomeen naast de benauwde slaapkamers en kokendhete auto’s in de zomer, dat me niet kan bekoren: insecten.

Heel stom, maar ik leef in een huis zonder horren voor (of is het achter…) de ramen. Op de eerste verdieping hebben wij ramen die verticaal naar buiten klappen. Lastig voor een hor. Op zolder staat ook vaak een raam open als het warm is, maar die klapt naar binnen open. Ook geen hor aanwezig. In de keukendeur hebben we inmiddels een – superirritant, maar wel afdoende – kralengordijn hangen.

Het gebrek aan insectwerende maatregelen zorgt ervoor dat – je raadt het al – op warme dagen, als je ’s avonds en ’s nachts wilt luchten, onuitgenodigde gasten binnenhaalt.

De vervelendste exemplaren

insects-820484_12801. De mug

Een van de meest irritante gasten, die tot het insectenvolk behoren, is de mug. En dan natuurlijk vooral die zoemende exemplaren. Gek kan ik ervan worden. Echtgenoot slaapt gewoon door, maar ik ben midden in de nacht met het licht aan uren op jacht naar dat ene minuscule beestje, dat zoveel herrie om mijn oren veroorzaakt. En staken ze nu maar gewoon, maar dat doen ze me nooit.

Einde van het liedje is dat het behang van onze slaapkamer in de loop der jaren is opgesierd door diverse lijken van platgeslagen muggen.

2. De Horzel en andere grote enge vliegen

Ik krijg al spontaan de kriebels als ik eraan denk. Echtgenoot noemt mij ook steevast gekscherend “Joe Cocker” (zwaaiende handjes) als wij een zomerse boswandeling trachten te maken. Ze zitten me namelijk altijd achterna. Die enge vliegen. Ook het uitlaten van de honden (die uiteraard geen last hebben van deze op hoogte vliegende beesten) langs de akkers en velden is in juli en augustus aan mij niet besteed.

wasp-538471_12803. De Wesp

Veel mensen vinden de wesp natuurlijk eng, omdat hij zich op een niet misselijke manier verdedigt. En dan nog overleeft ook; dat vind ik nog het meest onsympathieke. De wesp is ook erg opdringerig: hij wil je bier en hij wil je cola, je ijsje…. alles waar jij nou eens lekker in de zomerse buitenlucht van wilt genieten. En als je het er niet mee eens bent, komt ie je nog achterna ook.

Ga ook niet in de buurt van Lindenbomen wonen of recreëren in de wespentijd. Je maakt geheid kennis met een heel volk, dat zich tegoed doet aan de bloesem. Ik heb in een Lindenstraat gewoond en het is geen pretje, al die feestvierende wespen dicht in de buurt.

Het meest eng vind ik de wesp die meereist in het openbaar vervoer. Hij is namelijk al enigszins gestresst (dus gevaarlijk) en jij kan geen kant op.

cayenne-tick-542169_12804. De teek

Voordat ik honden had, was deze parasiet mij niet bekend. Maar inmiddels kan ik ervan meepraten, wat een enge en vieze beesten dit zijn. Teckels – met of zonder advantix – zijn tekenmagneten. Ze lopen met hun korte pootjes namelijk precies op de goede hoogte door het lange gras. En Evi heeft dan ook nog eens een lekkere dikke vacht waarin ze zich gemakkelijk kunnen verstoppen.

Maarrr, de meest enge, en tegelijk ook fascinerende beesten, zijn geen insekten, maar geleedpotigen. De angst voor spinnen heb ik van huis uit meegekregen zullen we maar zeggen. Deze gasten komen vanaf september de struiken bevolken. Zodat ik mijn ramen niet meer fatsoenlijk durf te wassen. De spinnenwebben van kruisspinnen zijn wel erg mooi om te fotograferen.

Minolta DSC

Een gedachte over “Zomer: kriebelige beestjes

Voeg uw reactie toe

 1. Ramen dicht of lichten uit helpt.
  Ramen open en lichten aan haalt van alles vliegend, kruipend en fladderend naar binnen.
  Een hor heb ik niet.
  Soms twijfel ik.

  Maar de enkele verdwaalde die naar binnenkomt mag ’s morgens weer weg vliegen.

  Vrolijke vakantie groet,

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑