Gelezen: Buiten met je hond

buitenhondHoe ervaart een hond het strand, sneeuw, een bos, de stad, andere honden? Waarom mag je hond in sommige bossen niet los? Waarom is  het soms gevaarlijk om je hond tussen het vee te laten freewheelen?
Boswachter Arjan Postma (die van TV) laat er in zijn boek “Buiten met je hond” zijn licht over schijnen. In de korte en vlot lezende hoofdstukken vertelt hij hoe je hond het dagelijkse rondje of een lange wandeling beleeft en hoe jij – als baasje – daar nog meer plezier van kan hebben.

Hoe ziet de wereld eruit voor je hond? En vooral: wat ruikt hij allemaal? Het vertrouwde rondje lopen? Je hond ruikt wie er allemaal is langs geweest: hij is aan het facebooken. Een onbekend bos vindt je hond veeeel interessanter door alle onbekende geuren. Een strand maakt honden uitgelaten doordat ze de geur van veel even blije honden ruiken.

Verder kom je het een en ander te weten over de verhouding tussen jouw hond en de natuur, het weer en wat hondenpoep kan aanrichten. En dat was iets wat ik niet verwachtte: te veel hondenpoep in het bos verstoort de samenstelling van de flora!

Ook geeft hij aan hoe honden onderling verschillen, afhankelijk van hun oorspronkelijke taak. Ik ben natuurlijk het meest geïnteresseerd in wat hij over de teckel zegt:

Als je een gehoorzame hond wilt, is het niet handig om een teckel te nemen, al vind je hem nog zo schattig.

Ik kan het alleen maar beamen.

De stukjes over hondengedrag en de natuur wisselt Arjan af met wandeltips over gebieden die interessant zijn voor jou en je viervoeter. Elke provincie passeert de revue. Over het gebied waar ik woon schrijft hij het volgende:

Aan de andere kant van Breda ligt Boswachterij Dorst, een gebied van meer dan duizend hectare dat bestaat uit meerdere terreinen. De Dongense Heining met zijn zandverstuivingen maakt er deel van uit, net als de licht glooiende Seterse Bergen met zijn naald- en loofbomen. Honden mogen in vrijwel het gehele gebied loslopen en kunnen zwemmen in de vennetjes of in het Wilhelminakanaal. Het is een ongekende luxe als je bij zo’n gebied in de buurt woont.

Voila. Niks meer aan toe te voegen.

‘Buiten met je hond’ is vooral een leuk boek voor baasjes die erop kunnen vertrouwen dat hun hond ook daadwerkelijk meeloopt. Niet – zoals een teckel – zijn eigen plan trekt en ervandoor gaat. Natuurlijk kan je dan net zo lang wachten totdat de deserteur weer terugkomt, als hij onderweg tenminste niet onder een auto komt.  Dat risico nemen dit teckelpersoneel maar liever niet.

Buiten met je hond : maak van je wandeling een avontuur / Arjan Postma & Koen van Santvoord. – De Boekerij, mei 2015, € 15,-.

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑