Nationaal Militair Museum

Ondanks mijn afkomst uit een overtuigd pacifistisch georiënteerd nest (zie ook mijn blogpost over de luchtmachtdagen), bekeek ik de afgelopen decennia meerdere musea waarin (vaak de Tweede wereld-)oorlog en het gereedschap dat daarbij werd gebruikt, centraal stonden. De belangstelling van Echtgenoot voor geschiedenis in het algemeen en militaire geschiedenis in het bijzonder was voor deze uitstapjes de aanleiding.

bevrijdendevleugelsscene2
Museum ‘Bevrijdende vleugels’ in Best.

De musea in Best en Overloon bezochten wij de afgelopen jaren. Maar ook grote en (heel veel) kleinere musea in de Ardennen (Ardennenoffensief), zoals het museum in Bastenaken, maakten indruk. In Londen brachten wij een bezoek aan het Imperial War Museum.

Militair Museum Soesterberg

P1000917

Onlangs opende het Nationaal Militair Museum haar deuren op het terrein van de vliegbasis Soesterberg. Het is een heel groot gebouw waarin de collectie op twee verdiepingen en buiten is opgesteld.

P1000910De begane grond is ingeruimd voor een ruime opstelling van voertuigen en vliegtuigen die in verschillende periodes in oorlogsomstandigheden werden gebruikt.

Op de eerste verdieping voeren de objecten in de zalen de kijker langs het begin van oorlogvoering, via de tachtigjarige oorlog en de Napoleontische tijd door de loopgraven naar de Tweede Wereldoorlog.

Er is een zaal ingericht voor de verhalen van de soldaten, de verhouding tot de samenleving en een schatkamer waarin schilderijen en zwaarden zijn te bezichtigen.

P1000851

Het museum is heel modern, met alle interactie via touchscreens die je veel achtergrondinformatie bieden over wat er te zien is. Als je het geduld ervoor kan opbrengen tenminste….

P1000845

Dat vind ik altijd het lastige van musea. Al die bordjes!! en als je ook nog de verhalen uit beeldschermpjes naar voren moet swipen, gaat het helemaal lang duren. Maar bovenstaande schilderijenwand zonder enige indicatie wie je aankijkt, is ook weer niet zo informatief.

bevrijdendevleugelssceneDan zijn museumopstellingen, zoals die onder andere in het museum ‘Bevrijdende vleugels’ te zien zijn, meer aan mij besteed. Met een aantal voorwerpen is een stilleven gecreëerd dat je meeneemt naar het leven van toen. Welke vliegtuigen en tanks ze precies gebruikten, hoe hard die konden rijden en welke wapens die konden dragen, interesseert me dan wat minder.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑