Wachtstand

Het op dezelfde plaats of in dezelfde situatie blijven tot iemand komt of iets gebeurt. Wachten dus. Een even noodzakelijke als hinderlijke manier van tijdverdrijf, maar je ontkomt er niet aan. Een chronische te vroeg komer zoals ik al helemaal niet.

Rijen voor de kassa of voor bijvoorbeeld een lopend buffet doen mij niet zoveel. Het wachten op je beurt bij de bakker of apotheker ook niet: je hebt een nummertje, dus je weet min of meer waar je aan toe bent. Nee, het zijn de wachtsituaties die een flinke dosis onzekerheid oproepen en daarmee zenuwen of ergernis. Vaak te beleven in wachtkamers van respectievelijk medische instellingen of op perrons.

Wachten op medische bijstand

Het doorkomen van de tijd in wachtkamers vind ik – en velen met mij, afgaande op het gemopper van medewachtkamerslachtoffers om mij heen – een van de vervelendste manieren om je tijd te verprutsen. Of het nu bij de huisarts, de tandarts of in het ziekenhuis is, het gaat altijd samen met een bepaalde nervositeit. Het maakt niet uit of ik het onderwerp van onderzoek ben of Echtgenoot.

Natuurlijk kan je best wel wat doen om de gedachten te verzetten in zo’n wachtruimte. Maar als ik al die rust kan opbrengen, dan is het lezen van de libelle of de story van een half jaar geleden ook niet echt inspirerend. En al helemaal niet de glossy met dure auto’s en jachten waar de eigenaar van de wachtkamer zijn geldspendeerinspiratie uithaalt.

Ziekenhuizen blinken ook niet uit in het vormgeven van geriefelijk wachtmeubilair. De alomtegenwoordige plastic kuipstoeltjes zijn een aanslag op je gestel. Pijn in rug en/of stuitje ligt na het eerste uur wachten (dat je meestal wel makkelijk haalt) op de loer. En er is zo veel mogelijk in de wachtkameropleuking.

Geen sfeerverhogende elementen in nachtelijk Den Bosch

Er is ook onderzoek gedaan naar de oorzaken van de onaangename gewaarwordingen terwijl je op een zorgverlener wacht en wat eraan gedaan kan worden: rustgevende lavendelgeuren, uitgekiende kleuren, muziek desnoods (klassieke dan wel…) planten. Het blijft in de meeste wachtkamers die ik de afgelopen jaren bezocht achterwege.

Wachten op vervoer

Op een andere veelvuldig bezochte wachtlokatie – het perron – constateerde ik deze antistressmaatregelen zoals muziek en kleuren overigens wel: in de metrostations van Rotterdam bijvoorbeeld, of in Station Den Haag Hollands Spoor. Niet dat dit de trein of de metro helpt om sneller voor te rijden. Reizen is vaak het synoniem voor wachten. Hoe veel tijd ik de afgelopen decennia op perrons heb doorgebracht wachtende op een vorm van vervoer durf ik niet uit te rekenen. Maar het is lang. Heel lang.

Ik heb dus wel een flinke portie geduld en tolerantie opgebouwd als forens zijnde. Maar juist het wachten op iets dat waarschijnlijk toch niet gaat komen, maar dat je wel erg graag wilt, is een aanslag op je humeur en goede manieren. Zeker als het ov-wachtdrama zich in de avonduren op weg naar huis afspeelt. En bij gebrek aan Koninklijke wachtkamer, ben ik – als toch wel erg trouwe klant – aangewezen op een keihard bankje in een tochtig glazen hokje. Schande.
Mijn gezondheidstoestand is ook niet gebaat bij mijn perronoverzwervingen. Als ik langer dan een half uur moet wachten, dan mag ik een snack van mezelf (nee, niet die appel…).

Wachten voor een belangrijke afspraak

Ik ben vaak veel te vroeg op locatie als ik een belangrijke afspraak heb. Dit hangt natuurlijk samen met de onvoorziene wachtomstandigheden die ik hiervoor besprak. Vaak heb ik een afspraak waarvoor ik namelijk eerst moet reizen met het openbaar vervoer. Dus neem ik al gauw een half uur tot een uur extra tijd voor je weet maar nooit. Tijd die ik in bijna alle gevallen doorbreng met doelloos ronddrentelen in de nabijheid van de afspraaklocatie, me afvragende: “als ik nu 10 minuten deze straat afdrentel, en ik wandel langzaam in 10 minuten terug, dan ben ik 10 minuten te vroeg op mijn afspraak – kan ik dat maken?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑