Afvalrace

Zo eens in de tien jaar, zeker nu met het voorjaar in aantocht, bedenk ik mij dat het mooi zou zijn de overtollige kilo’s er weer af te krijgen. Naarmate de jaren verstrijken is dit een steeds moeizamer proces geworden. Niet alleen vanwege de leeftijd, maar ook omdat ik eigenlijk geen zin meer heb in diëten. En nog minder in sporten (hè bah, bewegen).
De afgelopen jaren zijn de 10 kilo’s die ik in het vorige decennium ben kwijtgeraakt alweer gezellig aan mij vastgeplakt. Wat te doen? Zoals te doen gebruikelijk in dit blog volgt hieronder weer een lijstje met mogelijkheden en strategieën.

1. Niets
De ‘kop in het zand’ en ‘gaat vanzelf wel weg’-strategie. Gewoon negeren. Altijd de makkelijkste optie en vaak ook gewoon de oplossing. Maar in dit geval zal het probleem alleen maar groter worden. En niet alleen het probleem…

Een grotere maat kleding aanschaffen kan tijdelijk voor verlichting zorgen, maar ook daar komt een eind aan. Om nou twee maten groter te nemen, dan ik van mezelf gewend ben, vind ik ook weer niet acceptabel. Let wel, dit moment is nog niet aangebroken, maar staat wel om het hoekje van de deur.

2. Een specifiek dieet
Vele jaren terug hebben Echtgenoot en ik een keer een dieet geprobeerd: het toen in zwang zijnde Montignac-dieet: “ik ben slank want ik eet”, was het devies. Onze ervaring was meer dat je slank werd, juist omdat het dieet zo ingewikkeld was (geen koolhydraten met vetten combineren) dat je niks meer kon eten. Het bereiden van maaltijden werd erg ingewikkeld voor ons pakjes en zakjes-mensen (zie ook mijn blogpost ‘uitgekookt menu’).

Een ander dieet dat ik uitprobeerde was het ‘streep je slank’-dieet van Margriet. Elk voedingsmiddel stond voor een aantal vakjes dat je af moest strepen. Als je over het aantal vakjes heenging werden ze rood, dan moest je dit eraf bewegen. En het aantal punten (calorieën) dat je mocht eten was weinig: zo’n 1200 calorieën per dag. Maar het werkte wel. En het werkte samen met een programma via internet: een voorganger van de apps die je tegenwoordig kan gebruiken.

Lifesum is streng…

3. De calorieëntelapp

De appstores van Apple en Google staan vol met apps waarmee je de calorieen die je binnenkrijgt kan tellen. Je voert een voedingsmiddel in – bijvoorbeeld een boterham – en de gegeten calorieën worden van je dagvoorraad afgetrokken.

Goede apps hoeven niet perse in het Nederlands te zijn, maar moeten Nederlandse voedingswaren wel kunnen vinden en moeten de mogelijkheid hebben om zelf snel een aantal gegeten calorieën of eigen voedingsmiddelen in te voeren. Voorbeelden van goede apps zijn lifesum en myfitnesspal. En dan is er nog de eetmeter van het voedingscentrum. Deze zijn te vinden in de appstores van apple en google.

Ik moet zeggen dat het bijhouden van wat je eet en de hoeveelheid calorieën dat je daarmee binnenkrijgt, wel veel helpt bij het laten staan van chips en koek.

4. Bewegen

Nog handiger is het als de calorieëntelapps kunnen worden gekoppeld aan andere apps die je verbruikte calorieën door beweging bijhouden, zoals google fit en moves. Deze apps volgen je precies waar je gaat, al lopend, joggend (tsssss, echt niet!) of fietsend, via de GPS in je telefoon. Moet je ook maar willen trouwens, maar dat is een andere discussie.

Eline was hier, ooit lang geleden…

Ik heb ze allebei op mijn telefoon staan. Google Fit doet het niet in Nederland. Nou ja, hij houdt mijn gelopen kilometers wel bij, maar stopt ze niet in de app die ik eraan heb gekoppeld (lifesum). Moves doet dit wel, alleen moves is het niet eens met google fit hoeveel stappen ik nu precies gezet heb. En dat vind ik natuurlijk wel belangrijk om exact te weten, want elke calorie die ik extra boven mijn (theoretisch) 1221 calorieën per dag naar binnen mag werken is er een. Mijn meest ingevoerde bewegingssoort is overigens ‘walking dog, slow pace’. Tsja, dat zet natuurlijk niet heel veel zoden aan de dijk.

Bewegen als in sporten heb ik nooit echt leuk gevonden. Fitness vond ik een corvee. Echt heel saaaaaaai. Ooit heb ik mij weleens aan op aerobics lijkende gym gewaagd, maar die activiteit eindigde na een jaar omdat de gymjuffrouw door de gemeente haar zaaltje werd uitbezuinigd.

Ik neem er maar eens een weekje of drie de tijd voor om te bedenken of ik ga afvallen, en zo ja, welke strategie ik ga volgen *smeert een boterham duo penotti*. Die XL-jas van de Hema zit ondertussen wel als gegoten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑