Huishouden van Jan Steen

Een huishouding, waar de grootste wanorde heerscht, regel en netheid ontbreke*. Een criterium waaraan de organisatie van onze inboedel volledig voldoet. Rondslingerende, zich opstapelende lectuur, DVD’s, in onbruik geraakte gereedschappen en allerhande prullaria. Dat is slechts een greep uit de elementen van het huiselijk landschap dat ons dagelijks omringt.

Okee, ieder huishouden heeft een rommella. Maar bij ons annexeerde de troeperige huisraad in de loop der jaren stiekem andere gebieden van onze residentie, bijgebouwen en externe opslagplaatsen. Eenvoudigweg omdat de zooi zich niet in de lades (ik tel er in de gauwigheid al een stuk of 12) en aanverwante opslagplaatsen meer laat opbergen.

Dringt zich de vraag op: is dat erg? Is het spulletjesoverschot inmiddels zo groot dat wij actie gaan ondernemen? En zo ja, hoe gaan we dit aanpakken?

De oorzaken

Onlangs een boek** uitgekomen over de oorzaken van onze neiging om rommel te hebben en belangrijke items, zoals sleutels, steeds kwijt te raken. Dat heeft namelijk te maken met een druk leven en het volle hoofd dat dat met zich meebrengt. Dan heb je geen hersencapaciteit meer over om je druk te maken over waar je het een en ander aan persoonlijke spulletjes hebt liggen. Dus eigenlijk is het helemaal niet je eigen schuld, maar zijn we allemaal slachtoffer van deze moderne informatiemaatschappij. Dat gezegd hebbende, zijn er wel degelijk zaken die aangewezen kunnen worden als oorzaak van ons volle huis.

Een royaal koopgedrag op het gebied van boeken en dvd’s, is natuurlijk de belangrijkste oorzaak voor een groot gedeelte van de clutter bij ons in huis. Gewoon ouderwetse hebberigheid. Met de komst van de e-reader en netflix behoren deze aankopen in ieder geval grotendeels tot het verleden.

Rest nog de aanschaf van allerhande gereedschap – klein en groot – waardoor onze garage minder gemakkelijk begaanbaar is dan zou moeten. Voldoende en handige opbergruimte is hard nodig, maar bleef in ons huishouden tot nu toe praktisch ontbreken. Dit heeft ook te maken met een gebrek aan handigheid en ruimtelijk inzicht om iets in elkaar te zetten dat de rotzooi in bedwang zou kunnen houden.

De grootte van ons huis, met zolder voorzien van praktische schotten waarachter je van alles kan wegstoppen, is debet aan het gemak waarmee wij veel spullen om ons heen verzamelen en vooral kunnen bewaren. Ook de dubbele garage helpt hierbij enorm.
Vroeger kon je nog weleens afgedankt ameublement voor grof vuil op straat leggen; maar die tijden zijn sinds de opening van de milieustraten voorbij. Je wordt geacht je troep daar zelf naartoe te brengen, en dat is nou ook weer zo’n organisatie waar je moe van wordt bij de gedachte.

d475b-1-februari2b2015-001

De oplossingen

Wij sloddervossen en verzamelaars met de wens van de rotzooi af te komen, staan niet alleen. Een blik op internet leert dat talloze blogs en websites helemaal gewijd zijn aan het onderwerp ontrommelen. Als ervaringsdeskundige in het dealen met rondslingerende eigendommen en lades vol ondefinieerbare inhoud, probeerde ik met wisselend succes de volgende strategieën op weg naar een opgeruimd huis.

1. De Opslagplaats
Eigenlijk is dit een strategie die behoort tot de kop-in-het-zand methodes. We gooien de overtollige al dan niet gelezen en overbodige lectuur in dozen en slaan deze op in een opslagloods in een aangrenzende gemeente. Inmiddels hebben de dozen gezelschap gekregen van allerhande oud meubilair en elektronica (casetterecorders bijvoorbeeld, waarvoor we geen bandjes meer hebben…). Uiteraard is een dergelijke opslag niet gratis, dus we zullen in de nabije toekomst toch een besluit moeten nemen wat we hiermee aanmoeten.

2. Orde aanbrengen in de chaos
Als we Ikea in haar campagne “dag rommel” moeten geloven, dan zijn we allemaal blind voor onze eigen rommel en moeten we vooral de rommel van de ander opruimen. Dan ruimt de ander jouw rotzooi wel op. Ik denk niet dat dit de oplossing is. De een heeft nou eenmaal meer spullen op verschillende – al dan niet geslaagde – locaties voor het grijpen liggen dan de ander. Hier ontstaan vanzelf conflicten. Ik vind dat je elkaars rommel tot op zekere hoogte moet kunnen accepteren. Afspraken maken over huishoudtaken in het algemeen en opruimen in het bijzonder hebben wij in ieder geval nooit gemaakt. Misschien is dit een oorzaak van de chaotische inhoud van onze opbergplaatsen; soit.
Maar Ikea is ervan overtuigd: opruimen is leuk! Je kan elkaar zelfs helpen op twitter, met de eigen hashtag #dagrommel. En dit alles uiteraard mogelijk gemaakt door doos KVARNVIK, kledinghoes PLURING of opbergtas DIMPA.

Om enigszins grip te krijgen op de rommel ga ik in de tussentijd verder op de al enige tijd ingeslagen weg van het rubriceren, zodat we in ieder geval zo min mogelijk kwijtraken.

3. Weggooien
Natuurlijk is er maar een manier om definitief van extra interieurversiering af te komen en dat is opruimen. Rigoureus afscheid nemen van spullen die je al een jaar niet meer hebt gebruikt bijvoorbeeld. Het moeilijkst is dat met kleding waarvan ik hoop er ooit nog eens in te kunnen passen. Opruimen van rommellades kan ik best goed, maar toch dreigt altijd weer het gevaar dat ik net iets – in mijn ogen onbeduidens of waarvan de functie niet is te ontdekken – weggooi waarnaar Echtgenoot dan de dag erop naarstig op zoek is. “dat heb je toch niet weggegooid!!!!” Ehmmmm. En dan durf ik voorlopig dus niks meer zomaar weg te gooien. Tsja. Het is overmacht….

* http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_1001.php
** Een opgeruimde geest : omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op je afkomt / Daniel Levitin, 2015
Koop bij bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑