Handige apparaten

Eerder vertelde ik al over de minder gelukkige combinatie van het gat in mijn hand (hondenspullekes) en het verlaagde huishoudbudget (geldwegmakende boodschappen). Dit laat zich het sterkst voelen in mijn zwakte voor allerhande gadgets. Van ipods tot mobiele telefoons: vele apparaten zijn de afgelopen jaren in gebruik genomen en ook weer in de la of in een ander huishouden beland.

“Hallo? Wie spreekt mij?”

Sinds 2000 heb ik een mobiele telefoon. Dat weet ik zo nauwkeurig, omdat we toen een huis in de verkoop hadden, zodoende wilden we goed bereikbaar zijn voor een bod van elke potentiële koper. In die tijden kon je eigenlijk alleen bij de winkel van de KPN terecht – de Primafoonwinkel – voor een “koelkast”, zoals deze telefoons later zijn gaan heten (het meest linkse exemplaar op de foto). Later kwamen er natuurlijk veel meer aanbieders bij. Nokia was een groot merk in de jaren die volgden. Simpele toestellen, maar niet stuk te krijgen. En ineens had je ook een kleurenschermpje. Met de in zwang rakende klaptelefoon (een shell, zoals die van samsung – niet op de foto omdat deze nog jarenlang door mijn moeder is gebruikt) kreeg ik voor de eerste keer de beschikking over een “fototoestel” in de telefoon. De megapixels (als je al meervoud kan zeggen) waren niet echt om over naar huis te schrijven, maar toen was het geweldig.

Na een niet zo’n fantastisch uitstapje naar een Ericsson was daar ineens de heilige graal: de IPHONE, met zijn aanraakscherm en apps. En een fatsoenlijke camera. Ik heb er twee gehad: de 3S en de 4S.
Toen de ogen slechter werden en de playstore van google de applestore begon te evenaren met zijn apps, volgde onlangs de overstap naar een telefoon met een groter scherm: een samsung S3, een androidtelefoon. Simpelweg omdat ik een grotere iphone niet meer kan betalen, en ik al over een simkaart met goedkoop abonnement beschikte. Een prima oplossing, zo’n android.

De Tablet

Maar dan brengt Apple in 2010 iets nieuws op de markt: de iPad. Eigenlijk een grote iPhone zonder belfunctie: de tablet. Natuurlijk voegde ik  de iPad in datzelfde jaar aan mijn collectie toe. De iPad biedt vele voordelen:

  • om snel iets te kunnen opzoeken op internet hoeft de pc niet meer te worden opgestart (dat duurt namelijk veel langer);
  • fijner mailen, sociale media bekijken, filmpjes bekijken (netflix werkt heel goed op de ipad).
  • handzamer, dus ook in bed makkelijk te bedienen. Alhoewel het wordt afgeraden om naar felle schermen te kijken voordat je gaat slapen. Maar goed, overal is een oplossing voor. Ebooks lezen doe ik op een ereader (van Kobo), waarover in een latere post meer.
  • Kopen van papieren kranten en tijdschriften doen we niet meer. Van Volkskrant tot Telegraaf en van het blad “onze hond” tot de Allerhande: het is digitaal beschikbaar op de tablet.
  • Efficiënte apps beschikbaar zoals pocket (berichten van internetsites bewaren voor later), evernote, paprika (receptendatabase die sychroniseert met mijn macbook).

Met de introductie van een iPadmodel met een scherper beeldscherm (retina display) werd lezen een stuk aangenamer. Deze is inmiddels ook aan de collectie toegevoegd, zoals ook een kleine adroidtablet met 3g, zodat ik die ook in wifi-loze omgevingen – zoals op de camping – kan gebruiken.

Je zou denken: nu is ze klaar met de verzameling. Maar nee, er is altijd weer een nieuwigheidje dat ik moet uitproberen. De laatste aanwinst is een chromebook. Een kleine laptop met een aanraakscherm, die supersnel opstart. Eenvoudigweg omdat er geen harde schijf inzit. Je gaat direct het internet op waar je alle handelingen “in de cloud” verricht. Een wifi-verbinding is dan ook onmisbaar en je moet wel grote vrienden worden met Google.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑