Uitgekookt menu

Het is dat je af en toe warm moet eten, maar koken is nooit echt mijn hobby geweest (en bakken al helemaal niet). Plastic bakken met voorgekookt voedsel vulden met grote regelmaat ’s avonds de magnetron bij ons thuis.  Zeker gedurende de vaak op grote afstand van huis doorgebrachte werkdagen, schoot normaal koken erbij in. Met “normaal koken” bedoel ik dus niet het opwarmen van producten die Unilever en grote supermarktketens voor ons bedachten, maar het met natuurlijke ingrediënten samenstellen van een gezonde maaltijd. Zonder pakjes, zakjes en prut uit plastic bakken.

Van kookacquisieten tot kelderrelikwieën

En dat is lastig. Ondanks dat ook deze rubriek in onze boekenkast meer dan een plank aan literatuur in beslag neemt (wij zijn op meerdere onderwerpen goed gedocumenteerd).

Wij hebben wel periodes gekend van plotselinge rages, zoals Indiaas koken, het maken van allerhande cakes en ook de arabische keuken is niet helemaal aan ons voorbij gegaan (maar voor het grootste gedeelte toch ook weer wel). De relikwieën van deze kookrages zijn nog in onze kelder, gagagebox en zolder te bewonderen. Ik laat ze even de revue passeren:

  • de romertopf
  • de ijsmachine
  • de stoompan
  • de broodbakmachine
  • de ouderwetse gehaktmolen
  • de tajine
  • een heleboel verschillende bakvormen

Ondanks deze gereedschappen is onze kookkunst basic gebleven. Wat hier vooral op tafel komt zijn de onvermijdelijke aardappelen in elke denkbare vorm (gefrituurd liefst, of in een stamppot) en de door maggi gesponsorde ovenschotels en conimex-maaltijdvarianten. Een tijdje lang hebben wij veel recepten uitgevoerd die door het voedingscentrum waren bedacht voor de zg. balansdag. Weer eens wat anders, want er zaten wel heel veel groenten in. Vleeseters zijn wij niet heel overtuigend en biologisch vinden wij ook belangrijk. Hoewel dit er inmiddels een beetje is afgesleten.

De nieuwste uitvinding

 

Naast het tijdgebrek heerst er bij ons ook vaak de afwezigheid van de creativiteit om te bedenken wat er nu weer op tafel getoverd moet worden. Maar nu hebben wij iets nieuws ontdekt: HelloFresh.
Voor vier tientjes wordt een doos bij je thuis bezorgd (op zondagavond) die gevuld is met ingrediënten voor drie – in ons geval vegetarische – maaltijden. We hoeven voor het maken van deze maaltijden geen extra ingredienten meer te kopen: alles wat je nodig hebt zit in de doos. Van currykruiden, eieren, verse kruiden, groenten, aardappelen of knollen, uien, sauzen, noten, rijst, pasta tot couscous in hoeveelheden voor twee personen.

Het was nog wel even spannend of deze keukenprinses zich zou redden zonder knorr, maar dankzij opperste concentratie, georganiseerd aanrecht en leesbril op de neus (bijgeleverde recepten staan in kleine lettertjes in een folder gedrukt) is het toch gelukt om inmiddels zes goed tot redelijk eetbare maaltijden te mixen en te brouwen. Het moet wel gezegd worden dat ik het na een drukke werkdag niet voor elkaar had gekregen. Totdat de routine in het koken zich manifesteert, zijn deze maaltijden vooral bedoeld voor de dagen dat ik niet of thuis werk. Maar voordeel is dat je een keer wat anders eet dan normaal, dus gevarieerder en gezonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑