Geldwegmakende boodschappen

De leden van ons huishouden maakten de afgelopen tijd kennis met een tot voor kort onbekend fenomeen: een kleiner huishoudbudget. Niet dat we nu op een houtje bijten, maar het zou handig zijn om bijvoorbeeld de inkopen bij de buurtsuper meer planmatig uit te voeren. “Meej en dun pòtlôod schrèève” zoals de Tilburgers zeggen, en dus minder uitgeven, blijkt echter nog niet zo makkelijk te zijn. In deze blog een aantal hindernissen op onze prille weg naar een zuiniger leven.

De dubbele boodschap

Geldwegmakende boodschappen. Daar zijn wij de afgelopen jaren – niet lettende op uitgaande bedragen en pinpas altijd bij de hand – ongemerkt erg bedreven in geworden. De dagelijkse inkopen werden gedaan in de supermarkt die we gewend waren: de dure en van vele delicatessen voorziene AH.

Dat kan redelijk overzichtelijk zijn als 1 persoon de voorraad een beetje in zijn of haar hoofd heeft en alleen aanvult wat er aangevuld moet worden. Maar zodra meer dan 1 persoon zich ermee gaat bemoeien, krijgen we bijvoorbeeld steeds meer verschillende soorten chocopasta in de kast. Tijdens het opruimen van keukenkastjes, koelkast en vriezer (een klusje dat we zo veel mogelijk vermijden; laat dat duidelijk zijn) komen we dan ook vaak potjes en pakjes van dezelfde levensmiddelen tegen die allemaal al jaren over de datum zijn.

Daar lusten de honden geen brood van

Een andere kostenpost die het laatste jaar zijn intrede deed is het voer van onze geliefde takkies. Zij krijgen niet zomaar voer van het huismerk van de Jumbo of AH (De lidl komt bij ons al helemaal niet in beeld, maar dat schijnt best goed te zijn en veel goedkoper)

Nee, onze teckeltjes krijgen Renske brokken en Renske vers. Brokken zijn niet zo spannend, maar de versmaaltijd ziet er altijd aantrekkelijk uit en – ook heel belangrijk – het ruikt ook niet verkeerd.

Als het nu daarbij bleef….. en nu steek ik mijn vinger op als schuldige: ze krijgen ook erg veel lekkere snackjes. Van dentastick tot kippenbonbon: hier is het allemaal aanwezig.

Voorlopig zullen onze viervoeters dit voer blijven eten. Mochten de budgetten zodanig inkrimpen dat Renske niet meer aan de orde is kunnen ze nog altijd aan de Smuldier. Maar goed, dan zijn we zelf inmiddels aan het droog brood (zonder chocopasta).

Het oog wil ook wat

Een andere categorie uitgaven zijn onze audio-visuele behoeften in de vorm van DVD’tjes. En dan vooral de series. Ooit zijn wij – met de intrede van de DVD-speler – begonnen aan series als “24”, “Prison Break”, “Lost”, “de Sorprano’s”, “The Wire”, de drie versies van “CSI” en het onnavolgbare “Alias”. Inmiddels staat ons huis helemaal vol met allerhande boxen. Veel series hebben wij compleet in ons bezit. Vooral veel HBO-series en boxen van Lumiere Crime.

Bezuinigen op DVD’tjes is moeilijk en vaak illegaal. Een gedeeltelijke oplossing is Netflix. Voor een tientje per maand hebben we de beschikking over een groot aanbod van films en series, die we dankzij de AppleTV niet alleen op de laptop en iPad, maar ook op de Televisie kunnen bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑