Een leven lang leren

Het verliezen van betaalde dagelijkse bezigheden maakt het – in ieder geval voor mij – noodzakelijk om op een andere manier actief te blijven in de bovenkamer. In een artikel dat mij via Blendle toevallig onder ogen kwam, las ik van de mogelijkheid deel te nemen aan cursussen die georganiseerd worden door verschillende universiteiten: het heet MOOC: Massive Open Online Course.

Coursera

De grootste en meest toegankelijke verzameling van dit soort cursussen kwam ik tegen op Coursera. Bovenaan deze pagina vraag je via de link “courses” een overzicht op van alle cursussen die worden gegeven. Hierbij staat aangegeven wanneer de cursus start en of er een officieel certificaat te behalen valt. Daarnaast is het handig om een vinkje te zetten bij Engelstalig, en je kan vakgebieden aanvinken die je interessant lijken.

 

 

 

 

 

 

 

Ik koos voor een cursus die mijn vakkennis mooi kan aanvullen:  ‘Metadata: organizing en discovering information’ van de University of North Carolina.

Videolessen

De cursus bestaat uit een groot aantal lessen, die opgenomen zijn op video. Deze filmpjes kan je op de laptop bekijken. Maar wat ik zelf erg handig vind is de app Coursistant voor de ipad, waarop je de lessen ook kan volgen.

En zo heb de komende twee maanden iedere dag een onderhoud met dr. Jeffrey Pomerantz over zaken die ik al wist, maar vergeten was en ontwikkelingen  die zich in de afgelopen 20 jaar in het vakgebied hebben voorgedaan terwijl ik met andere dingen bezig was.

Okee, de man komt niet echt inspirerend over. Maar hij praat duidelijk en is heel goed te volgen.

 

Inmiddels heb ik mij zodanig laten identificeren dat ik kan meedoen met de ‘signature track’. Dit betekent dat je een foto moet maken van jezelf en je id-kaart via de webcam en een zin moet typen (iedereen schijnt een eigen manier van typen te hebben). Door deze elementen vast te leggen kunnen ze je bij Coursera herkennen als je opgaves en examens doet. Zo kan je een certificaat halen.

Het zal duidelijk zijn dat deze manier van aanbieden van educatie mij zeer bevalt. Het valt mij namelijk op dat als je geen werkgever hebt, je zelf flink diep in de buidel moet tasten voor een cursus. 800 euro voor een dag is geen uitzondering. Zelfs voor een webinar van een uurtje moet je al gauw 50 euro betalen. En dan is het nog maar de vraag of je in die korte tijd wat nieuws opsteekt. Het UWV betaalt helemaal niets, omdat deze gelden zijn wegbezuinigd. Ik ga dus in mijn tijd tussen twee banen flink aan de slag met MOOC.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑