Teckeligheden (3) : eerste maand samen

Ons jongste teckeltje, Evi, woont nu ruim een maand bij ons. Inmiddels is wel duidelijk dat zij een heel ander teckeltje is dan Nora. Maar we zien ook duidelijke overeenkomsten: teckeligheden!

Wat de teckel niet lust, dat eet zij toch op

Een dagelijks terugkerende bezigheid van Evi is het afschuimen van huis, tuin, straat en – als het meezit – bos en hei, naar objecten die in de bek passen en opgegeten kunnen worden. Het maakt niet uit of het ‘slachtoffer’ een dierlijke, plantaardige of synthetische oorsprong heeft.

Daar gaat weer wat naar binnen

Aangezien het commando “LOS” nog niet echt tussen de oortjes zit en de tandjes zich in het vlijmscherpe stadium bevinden, wat het niet aanbevelenswaardig maakt om de vingers in het bekkie te steken, is het nog niet zo eenvoudig om Evi ervan te overtuigen de lekkernij toch maar niet door te slikken. Als we het al zien dat ze iets naar binnen werkt. Mijn echtgenoot verkeerde bijvoorbeeld al enkele dagen in een hem gekmakende onzekerheid waar een van zijn oordoppen was gebleven. Ondergetekende had al zo’n vermoeden, en ja hoor…. in een van de drollen tekende zich wel degelijk een oordop af.

Nora houdt het niet bij het opeten van viezigheden alleen: nee, erin rollen is de ultieme heerlijkheid. Waarbij zij er – heel uitgekookt – wel voor zorgt dat ze eerst een natte vacht heeft, zodat het een en ander goed blijft plakken. Wat heb je tenslotte aan een parfum dat je zo weer kwijt bent?

Als de teckel een bed of bank heeft,
waarom dan in een bench of mand slapen?

Teckels zijn zeer aanhankelijke honden. Zodra iemand op de bank plaatsneemt, zijn zij van de partij om je gezelschap te houden. Bij voorkeur tegen je aangeplakt.
Als je eenmaal de fout begaat om ze een keer op bed toe te laten, dan kan je het gebruik van je dekbed voortaan als een uitzondering gaan beschouwen. Ze liggen er namelijk bij voorkeur in de breedte op, midden op het bed gepositioneerd. De ontspannen teckel ligt ook altijd languit op zijn rug. Mocht je per ongeluk in de weg liggen, dan zorgen de sterke teckelpootjes ervoor dat je wel inschikt.

Het maakt geluid

Wij vernamen van andere teckelbezitters dat dit ras behoorlijk waakzaam is en veel blaft. Nu hebben wij daar bij Nora niet echt iets van gemerkt. Alleen als het etenstijd is, dan wil zij zich nog wel eens laten horen. En er moeten geen vreemde mensen plotseling de kamer binnen stappen. Over het algemeen is ze ook in de tuin vrij rustig.

Evi is uit een ander hout gesneden. Zij laat zich duidelijk horen als ze eten wil, als ze van de bank af wil, als ze wil spelen, als ze de buren hoort en als er een vogel zich per ongeluk in onze tuin bevindt. Dat wordt nog een hele klus om in goede banen te leiden.
Evi blaft niet alleen, ze knort ook. Als je haar aanhaalt en als ze lekker ligt te slapen dan hoor je kleine knorretjes.

Aan de lijn?! Lopen?!

Okee, iedere pup van 13 weken zal niet gemakkelijk aangelijnd met je mee lopen op straat. Daar hebben we met Nora genoeg ervaring in opgedaan. Je zou denken dat dit op een gegeven moment overgaat. Zo niet bij de teckel. Nora, 14 maanden oud, weigert het nog steeds om mee te lopen als iets haar niet zint. Ze zakt door de pootjes en landt met een plof op de grond. Als ze dan ook haar kop nog plat neerlegt, en je vanuit die positie humeurig aankijkt, dan zijn helemaal de rapen gaar. Er zit dan niets anders op om je voor te wenden als de evenwichtige assertieve roedelleider a la Cesar Milan. Alleen met een ferm “KOM, we gaan weer door!” is ze weer in beweging te krijgen, zonder een aantal meters van de straat te vegen.

Evi loopt niet, nee ze rent als een speer. Maar alleen als Nora er bij is. Als je haar alleen uitlaat dan draalt ze je het bloed onder de nagels vandaan, of staat om de haverklap stil met een blik van “ja daaag, ik ga dat hele eind niet LOPEN!”

2 gedachten over “Teckeligheden (3) : eerste maand samen

Voeg uw reactie toe

  1. Ik was dit verhaal alweer vergeten en zie nu ook dat de layout mijn verhuizing van blogger naar wordpress niet helemaal goed heeft doorstaan. ff repareren dus.Wat was Evi nog een klein Evietje.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑