Open dagen luchtmachtbasis Gilze-Rijen

Eens in de zoveel jaar organiseert Defensie open Luchtmachtdagen op afwisselend Vliegbasis Gilze Rijen, Vliegbasis Volkel of op Vliegbasis Leeuwarden. Dit jaar is Gilze Rijen weer aan de beurt. Het geluid van apaches en chinooks wordt in deze dagen vergezeld door dat van straaljagers en ander vliegend gevechtstuig. Mijn onvermoede belangstelling voor dit evenement is ongetwijfeld de invloed van mijn echtgenoot. Hij verdiepte zich jarenlang in de Tweede Wereldoorlog en alles wat daarbij werd gebruikt: van uniformen en wapens tot tanks en vliegtuigen. Hierdoor zag ik de afgelopen decennia menig oorlogsmuseum van binnen. De musea in Best (museum bevrijdende vleugels) en in Bastenaken maakten de meeste indruk op mij. Het oorlogsmuseum in Overloon bezoeken wij wellicht deze zomer.

Tijdens het voorbij vliegen van (onder meer, want ik kan lang niet alles onthouden en uit elkaar houden) F16’s, een F18, een Mig 29, een B25, Lancaster en Spitfires, de nodige gevechtshelikopters moest ik aan mijn inmiddels overleden vader denken. Hij liep altijd met een zekere trots met een gebroken geweertje op zijn revers. Niets moest hij ervan hebben: die militairen. Dat was onvolwassen fout volk! Een pacifist in hart en nieren dus.

Dat is de achtergrond van mijn gemengde gevoelens vandaag: het enthousiasme van mijn echtgenoot en de opwinding van voorbijspuitende straaljagers met hetgeen ik heb meegekregen van thuis: oorlog en wapens zijn nergens goed voor en eigenlijk mag je het niet leuk vinden.

Maar: ik heb mij toch kostelijk geamuseerd de hele dag. En de herrie, die neem ik op de koop toe, zonder oordoppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑