Zevenenveertig

Noem het beroepsdeformatie, of in mijn geval verveling, maar vast staat dat bibliothecarissen houden van feitjes opzoeken. Nu wil het geval dat ik vandaag de leeftijd bereik van zevenenveertig jaar (dank u). Het leek mij geinig om eens uit te zoeken of er iets bijzonders achter dit getal schuilgaat. En warempel, het getal 47 blijkt wel degelijk op verschillende gebieden iets te betekenen. Hieronder een selectie van wat ik tot mijn verbazing tegenkwam.

De feiten

  • Om te beginnen is 47 het vijftiende priemgetal: deelbaar door 1 en zichzelf. Ook is 47 het achtste Lucasgetal. Voor mensen met een wiskundeknobbel wellicht interessant, maar mij zegt het niet zoveel.
  • 47 is het atoomnummer van het scheikundig element zilver (Ag).
  • 47 is ook het aantal wonderen uitgevoerd door Jezus, zoals in het Nieuwe Testament opgenomen.
  • 47 is de codenaam van de kale huurmoordenaar in het computerspel Hitman.
  • Kalasjnikov bedacht in 1947 een aanvalsgeweer: de AK47. Bedenkelijk, deze 47.
  • de Boeing VERTOL CH-47 Chinook is een 2-motorige multifunctionele middelzware tandemrotor-transporthelikopter die primair werd ontwikkeld voor troepen- en materieelvervoer van en naar het slagveld. En wat wil het toeval? De CH-47D’s zijn bij de Koninklijke Luchtmacht ingedeeld bij het 298 Squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen.
  • De wraak van de zevenenveertig Ronin (四十七士, Shi-jū Shichi-shi), alias het Genroku Akō-incident (元禄赤穂事件, Genroku akō jiken), is een gebeurtenis in de geschiedenis van Japan, die in de vroege 18e eeuw plaatsvond. De gebeurtenis geldt in Japan als het bekendste voorbeeld van de samoerai-erecode bushidō.

Tot zo ver de feitjes. Maar dan ontdek ik in de resultaten van mijn onschuldige google zoekvraag “47” iets merkwaardigs.

Science Fiction

Sommigen beweren dat het getal 47 een meer dan toevallige rol speelt in de Star Trek series:

In 2005, Pomona College Magazine explored one particularly intriguing 47 connection: Star Trek. Is it mere coincidence that 47 is mentioned so many times in the different Star Trek properties–both TV and film–or does the connection go deeper? Even in the most recent film, Uhura discovers that 47 Klingon ships were destroyed in an attack by Nero’s ship, the Narada….

Het duurt dan niet zo lang voordat iemand de moeite neemt om elke keer als 47 voorkomt in star trek dit vast te leggen en aan elkaar te plakken:

J. J. Abrams, de producer en regisseur van de laatste Star Trek film, gebruikt vaak het nummer 47 in zijn producties, zoals in de TV-serie Fringe.

“In the Season 1 episode “Bad Dreams”, aired shortly before the release of Star Trek in theaters, Nick Lane’s bulletin board features a large centrally-located sheet of paper with only the number 47 in huge typeface. It recurs again in the series, for example 47 minutes being the maximum amount of time for a time chamber in the series to last, and there being exactly 47 shapeshifters. J.J. Abrams continues to incorporate 47 into movies and series he produces and directs. There are many 47’s in Fringe, Alias, and recently in Revolution, of which Abrams is a producer. In the Season 1 episode “Soul Train” of the series Revolution, the characters are involved with an old train engine where the engine number happens to be 47″.

De 47 society

Ook de wiskundemeisjes gingen op zoek naar wat er zo bijzonder is aan het cijfer 47. Zij concludeerden dat 47 de 42 is voor nog ergere nerds. Er bestaat een 47 society die beweert dat 47 vaker in de natuur voorkomt dan andere getallen. Zij vermelden dat ene Professor Donald Bentley dit in de jaren zestig bewezen heeft, dat elk getal gelijk is aan 47 (jammer genoeg is dit fantastische bewijs verloren gegaan).

 

 

 

 

Okee, dat was dus zevenenveertig. Zijn jullie er nog? Nu ga ik 13 juni 1967 eens onderzoeken.

13 juni 1967

Deze dag viel op de 2e dinsdag van de maand. Deze dag was de 164e dag van het jaar. Mijn sterrenbeeld is Tweelingen. In de Chinese astrologie valt deze dag in het jaar van de Vuur Geit. De zon kwam op om 5:20 en ging onder om 21:59. De maan was voor 24% zichtbaar. Op deze dag had Nederland een bevolking van ongeveer 12.591.268, waarvan 50,07% vrouwen. De populatie groeide rondom deze datum met gemiddeld 345 per dag.

Het was een zeer zonnige en fris-warme (max 19,2°C) dag met bijna 15 uur zon. De lucht was vrijwel onbewolkt, er woei een zwakke wind (2 Bft) met vrij krachtige windstoten, tot 37 km/u (5 Bft).

In de week van 13 juni 1967 stond The Kinks op nummer 1 in de top 40 met Waterloo Sunset

Over het feit dat het vandaag vrijdag de 13e is zal ik maar niet meer uitweiden…

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/47_(getal)
http://www.pomona.edu/about/47/star-trek.aspx
http://en.wikipedia.org/wiki/47_(number)
http://www.wiskundemeisjes.nl/20060521/47/
http://www.47.net/47society/47story/
http://web.archive.org/web/20060208045233/http://allalias.com/guide/index.php/47
http://www.datum.nl/13-06-1967

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑