Rustmomentje

Er zijn zo van die dagen dat je wel een extra momentje voor jezelf kunt gebruiken. Even weg van alledaagse bezigheden en hectiek. Wij doen dit door te kijken naar TV-programma’s waarbij je tot rust komt, maar net niet in slaap valt. Vaak over onderwerpen die zo ver van mij afstaan dat het haast tovenarij is wat er op het scherm gebeurt. Het gaat dan bij voorbeeld om tuinieren of koken (of nog magischer: bakken). Een stukje visuele yoga zou ik het willen noemen.

Hieronder volgt een aantal aanbevelingen voor wie voor de TV eens tot rust wil komen, van uiterst kalmerend via ietwat verontrustend tot totaal gestoord.

Maartens Moestuin

Schrijver en bioloog Maarten ’t Hart vertelt over het kweken van groenten in zijn moestuin en maakt in elke aflevering een maaltijd van enkele geselecteerde gewassen. Vooral de achtergrondmuziek en de lijzige stem van de tuinder/schrijver doen mijn ogenleden langzaam dichtvallen.

Een klassieker in het genre van de tuinierprogramma’s is Gardeners World van de BBC. Al zou het programma zijn ondertiteld, dan nog volg ik niet waar het over gaat. Maar het ziet er allemaal heel rustgevend uit.

Rail Away

Reizen met de trein (of de bus) is per definitie slaapverwekkend. Dat komt door de beweging en het voorbijschietende landschap. Dit gevoel wordt perfect nagebootst in het programma Rail Away. De EO gaat op reis met de trein in allerlei landen en biedt op een heel ontspannen manier informatie over het spoorwegennet, de stationnetjes, de treinen en het landschap waar de trein doorheen rijdt. Ik vind het een heerlijk programma, maar ik mis het bijna altijd.

Kookprogramma’s

Koken. Ook al zo’n mystiek thema. In de jaren negentig ontdekten wij dit als de ultieme zenbeleving na de toch al ontspannende yogasessie. Vooral koks van de BBC, zoals Gary Rhodes en Delia Smith (How To Boil An Egg), doen je hartslag dalen.

Met de digitale televisie van Ziggo trad ook de zender 24Kitchen toe tot het standaard meditatiemomentje bij ons thuis. Vooral Rudolphs Bakery is een serie waarnaar ik graag mag kijken. Totaal onbegrijpelijk wat die man allemaal voor elkaar krijgt. Ik doe het hem niet na, dat mag duidelijk zijn.

Als je niet uitkijkt, wordt de uiteindelijk bereikte mentale rust onverwacht ernstig verstoord door het programma ‘First Aid Kitchen’. In dit programma probeert een abominabel Nederlands sprekende Engelse kok de meest onnozele en mislukte amateurkoks tips en trucs te geven om toch nog iets eetbaars te brouwen, zonder het uit een pakje te halen. Wat een ellende.

De grote verhuizing, of Location, Location, Location

Mijn (bijna) laatste suggestie voor een ogenblikje voor jezelf voor de TV is weer van Britse makelij. Het programma wordt uitgezonden door SBS6 en heet De Grote Verhuizing. De makelaars Kirstie en Phil laten voor mensen die een nieuw huis willen kopen verschillende opties de revue passeren. Er komen veel cottages en tuttige engelse interieurs en dito aspirant kopers voorbij.

In deze categorie TV-programma’s hoort ook “Droomhuis gezocht” thuis met Sybrand Niessen. Maar daar wordt de rust verstoord door pure ergernis aan verwende mensen die alles al hebben, maar toch nog meer geld moeten laten rollen.

Ik vertrek

Maar, uiteindelijk is er een programma, dat ons iedere zaterdagavond aan de buis doet kleven (met het commentaar van twitteraars erbij):

Voor degenen die het nog nooit gezien hebben. Elke aflevering staan mensen (vaak een gezin met kleine kinderen) centraal die het niet meer naar hun zin hebben in Nederland en vertrekken naar het buitenland.

Zij beginnen daar meestal iets in de horeca, zonder daarmee ervaring te hebben opgedaan. Verbouwen is meestal ook wel nodig, omdat er geen gewoon pand wordt aangeschaft maar een bouwval of een ruïne. Hiervoor huren de emigranten lokale werklieden in, met wie ze veelal niet kunnen communiceren, omdat ze de taal van het land niet hebben geleerd.

Mislukking ligt op de loer, maar de plannen slagen toch meestal wonderbaarlijk. Deze TV is eigenlijk te verontrustend voor het zo broodnodige meditatiemomentje.

Maar goed, mocht je niets aan mijn tips hebben, dan is er nog altijd een verzameling andere rustgevende activiteiten beschikbaar op Rust.nl Veel kalmte toegewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑