Een mijl op zeven

Reizen met de trein. De afgelopen 23 jaar heb ik het iedere werkdag gedaan: 60 kilometer of meer. Ik heb in de loop der jaren van alles meegemaakt: wisselstoringen, defecte bovenleidingen en dito bruggen, mensen en dieren op het spoor en ontbrekend treinpersoneel.

De laatste weken maakt de NS het wel heel moeilijk. Van en naar Den Bosch rijden al ruim twee weken geen treinen. En laat ik nu juist daar langs moeten om mijn kantoor in Utrecht te kunnen bereiken.

Wat is er aan de hand?

spoorkaart rond Den Bosch“Er worden nieuwe spoorverbindingen aangelegd om in de toekomst meer treinverkeer mogelijk te maken tussen Amsterdam en Eindhoven. Om het werk veilig en goed uit te kunnen voeren heeft ProRail in een aantal periodes alle sporen nodig. Het project “Sporen in Den Bosch” zal medio 2014 gereed zijn.” aldus de het bericht van NS

Op treinreiziger.nl weet men het naadje van de kous: De werkzaamheden vinden plaats tussen het station en het Drongelens Kanaal. Eerst gaat over een afstand van twee kilometer alle bovenleiding eruit, gevolgd door de sporen, de seinen en de achttien wissels. Ook al het oude kabelwerk moet compleet weg. En tot slot wordt de oude ballast, zo’n 6.500 ton aan stenen en zand, verwijderd. Daarna volgen de nieuwe sporen, bovenleiding en beveiliging.
Bij de omvangrijke klus zijn circa 2000 mensen betrokken. Zij werken – 24 uur per dag – in ploegen om uiterlijk donderdagochtend 17 april om 05:00 uur klaar te zijn.

Gevolgen van de werkzaamheden

Alhoewel ik het liefst het vervoermiddel “bus” vermijd, is er in deze weken geen ontkomen aan.

De opties waren:

  1. via Rotterdam naar Utrecht: dan moet ik twee keer overstappen en dat is twee keer kans op gedonder. Wat ook gebeurde: op een van mijn terugreizen reden plotseling geen treinen meer tussen Breda en Tilburg. Vertraging: anderhalf uur op een reis die toch al een half uur langer duurde.
  2. met de Brabantliner van Breda naar Utrecht: met de bus. Over de snelweg. Niet echt mijn ding. Kom met zeebenen aan in Utrecht. Maar een beter alternatief dan omreizen met de trein. Voordeel: niet veel mensen probeerden deze variant uit. Het was – ook in de spits – qua drukte goed te doen.
  3. tussen Tilburg en Den Bosch met de NS-pendelbus. Dit is de variant waarvoor de meeste reizigers kozen, vermoed ik. Ik heb het niet gedaan vanwege de drukte.

“In de ochtendspits rijden in totaal 150 bussen van 60 verschillende maatschappijen. In de avondspits is de drukte meer gespreid. Verreweg de meeste bussen worden ingezet op het drukste traject, van en naar Eindhoven. “In de spits worden hier per uur 3.000 tot 4.000 reizigers vervoerd”, zegt de NS  tegen het Eindhovens Dagblad.

Maar het moet gezegd worden: alles was keurig geregeld. Het duurt alleen allemaal wat langer en je moet het niet ’s avonds laat gaan uittesten. Dat is slecht voor je humeur. Het Brabants Dagblad meldt dat specialisten nu aan het werk zijn met de bovenleiding en dat dit heel secuur moet gebeuren. Ze zijn er nog wel even mee bezig.Donderdag 17 april moeten de treinen weer volgens de dienstregeling gaan werken. Ik ben erg benieuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑